Zupa - krem z pora i zielonego groszku
składniki:
- 1 por
- 1 puszka zielonego groszku
- kostka rosołowa drobiowa
- 200ml jogurtu greckiego
- ser pleśniowy Blue
- płaska łyżka tajskiej pasty curry
- świeży imbir (1,5cm korzenia)
W garnku na maśle dusimy pokrojonego pora, po 10 minutach dodajemy groszek z puszki bez zalewy, podlewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dusimy kolejne 10 minut, mieszając, zalewamy bulionem (1 litr), dodajemy pastę curry i imbir. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę, dodajemy jogurt ponownie stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kawałkiem sera pleśniowego.
Pychota!
pozdrawiam cieplutko!
Śliczny ma kolor :)
OdpowiedzUsuń