września 04, 2013

Tagliatelle szpinakowe z łososiem w sosie śmietanowo-imbirowym z pietruszką ;-)

 
Prezentuję dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem łososia. Łosoś jest bardzo smaczną rybą i bez problemu komponuje się z wieloma składnikami. Jest to ryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole,  z wielu powodów min.  bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy na parze zawsze wychodzi idealna.
Nie pozostaje  mi nic innego jak zaprosić Was na szybki, smaczny i nietuzinkowy obiad.
















co nam będzie potrzebne:
- świeży imbir
- śmietanka 30%
- filet łososia około 300g
- natka pietruszki lub natka kolendry
- oliwa z oliwek
- masło solone
- sól, pieprz
- cytryna
- tagliatelle szpinakowe najlepiej włoskie z mąki durum

 
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, mieszamy z łyżką oliwy, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i drobniutko pokrojony imbir, skrapiamy cytryną, bardzo delikatnie smażymy mięso łososia, tak aby się nie pokruszyło, około 4-5 minut, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietankę około 1/3 szklanki, stawiamy na kuchni, na małym gazie odparowujemy, jak sos zgęstnieje dodajemy natkę pietruszki, i tagliatelle, wszystko łączymy na patelni. Za pomocą łyżki formujemy "gniazdo" i układamy na talerzu.
Gotowe! Przepyszne połączenie smaków.
Gorąco polecam! ;-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI