Zapraszam ;-)
Składniki
dwa udka kurczaka
6 pieczarek
przyprawa curry- cała
250g ryż Arborio do risotto
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
lampka wina białego wytrawnego
Wykonanie
Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło, mieszamy, dodajemy mięso z kurczaka (oddzielamy mięso od kości, kroimy w kostkę) podsmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, solimy, dodajemy curry. Dusimy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Jak składniki będą miękkie podlewamy winem, ciągle mieszając odparowujemy. Dodajemy ryż, podlewamy szklanką wody, ciągle mieszamy. I teraz zaczyna się zabawa z risottem... czyli stoimy nad garnkiem i ciągle mieszamy. Ryż będzie chłonął wodę, którą dodajemy ciągle, aż ryż całą wchłonie i będzie po prostu już ugotowany (około2-2,5 szkl). Możecie zamiast wody użyć bulionu drobiowego, risotto będzie jeszcze lepsze. Risotto powinno być przygotowywane na małym ogniu, powoli.
Smacznego!
pozdrawiam cieplutko!
smaki są naprawdę świetne! mam nadzieję, że smakuje równie dobrze, jak się zapowiada :]
OdpowiedzUsuń