Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pizzę w lżejszym wydaniu. Pizza jak każdy wie jest wysokokaloryczna, na kaloryczność tego dania, głownie wpływa dodatek i ilość sera jaki dodamy do pizzy, najczęściej Polacy używają serów podpuszczkowych pełnotłustych, i na dodatek w duuuużych ilościach, poza tym często wybierają pizzę na grubym cieście.
Moja propozycja to pizza myślę, że o połowę obniżonej kaloryczności tj. na cieniutkim cieście, zamiast pełnotłustego sera proponuję użyć bryndzy jak i serka Ricotta z dodatkiem świeżej bazylii i świeżego oregano, z dodatkiem pomidorów i czarnych oliwek, bardzo aromatyczne danie, bardzo smaczne, a po zjedzeniu na prawdę bardzo lekkie, szczerze polecam wszystkim dbającym o linię a lubiących zjeść coś smacznego.
składniki na ciasto na dużą blachę
- 1/4 opakowania drożdży
- sól
- szklanka mąki
- 2łyżki oliwy z oliwek
- ciepła woda
Robimy rozczyn, zagniatamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
na pizzę:
bryndza
serek Ricotta 1/2 opakowania
świeża bazylia
świeże oregano
czarne oliwki
pomidory
serek Ricotta miksujemy z częścią świeżych ziół, łyżką nakładamy na ciasto
Przepyszne!
Smacznego Kochani!!!
pozdrawiam ;-)
Pięknie ta pizza wygląda a ja jeszcze przed śniadaniem. :( Zapraszam w odwiedziny do mojej studenckiej kuchni. :)
OdpowiedzUsuń