września 10, 2013

Pizza na cienkim cieście w dietetycznym wydaniu


Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pizzę w lżejszym wydaniu. Pizza jak każdy wie jest wysokokaloryczna, na kaloryczność tego dania, głownie wpływa dodatek i ilość sera jaki dodamy do pizzy, najczęściej Polacy używają serów podpuszczkowych pełnotłustych, i na dodatek w duuuużych ilościach, poza tym często wybierają pizzę na grubym cieście.
Moja propozycja to pizza myślę, że o połowę obniżonej kaloryczności tj. na cieniutkim cieście, zamiast pełnotłustego sera proponuję użyć bryndzy jak i serka Ricotta z dodatkiem świeżej bazylii i świeżego oregano, z dodatkiem pomidorów i czarnych oliwek, bardzo aromatyczne danie, bardzo smaczne, a po zjedzeniu na prawdę bardzo lekkie, szczerze polecam wszystkim dbającym o linię a lubiących zjeść coś smacznego.



składniki na ciasto na dużą blachę
- 1/4 opakowania drożdży
- sól
- szklanka mąki
- 2łyżki oliwy z oliwek
- ciepła woda

Robimy rozczyn, zagniatamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.

na pizzę:
bryndza
serek Ricotta 1/2 opakowania
świeża bazylia
świeże oregano
czarne oliwki
pomidory


serek Ricotta miksujemy z częścią świeżych ziół, łyżką nakładamy na ciasto


 
 

 
 

  Przepyszne!
Smacznego Kochani!!!
 
pozdrawiam ;-)

1 komentarz:

  1. Pięknie ta pizza wygląda a ja jeszcze przed śniadaniem. :( Zapraszam w odwiedziny do mojej studenckiej kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI