września 18, 2013

Pasztet drobiowy - przepis

 
Wykonanie pasztetu samemu jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, efekty są fantastyczne.

składniki:
- ugotowane mięso drobiowe ( np. mięso z rosołu, mogą to być 2- 3 udka, korpus )
- 4 jajka
- 1 kajzerka namoczona w rosole
- 2 ugotowane marchewki


Ugotowane mięso oddzielamy od kości, dodajemy bułkę, marchewkę, żółtka, przyprawy (sól, pieprz, ewentualnie przyprawę do drobiu), wszystko za pomocą blendera, miksujemy na gładką masę. W osobnej misce ubijamy pianę z białek z dodatkiem odrobiny soli. Mieszamy pianę z masą, wykładamy do blaszki. Jeżeli nie posiadacie blaszki z powłoką nieprzywierającą, to posmarujcie blaszkę olejem i posypcie bułką tartą. Po wyłożeniu masy polewamy na wierzchu 1 łyżką oliwy z oliwek. Pieczemy około 50-60 min w 200 stopniach C.

Gotowe!
Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI