sierpnia 27, 2013

Zupa cebulowa z grzankami ;-)))))))))) Smy(a)kowita


Zapraszam na pyszny obiad w postaci zupy cebulowej. Cebula jako główny składnik zupy może wydawać się dla niektórych mało atrakcyjna, ale uwierzcie, że jak zrobicie to wyjątkowe danie, będzie chętnie do niego wracać. Zupa ma wysublimowany i wykwinty smak, a wszystko dzięki dodatkowi białego wina, jak i prawdziwego warzywno-drobiowego bulionu.

Zapraszam ;-)


Składniki (porcja na 2 osób):

3 duże cebule młode (białe)
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki masła dobrej jakości
2 łyżki śmietanki kremówki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 kromki chleba pszennego
kromka duża bagietki ciemnej
około 100 g żółtego sera jakiego lubicie najbardziej
lampka białego półwytrawnego lub wytrawnego białego wina
500- 600ml bulion warzywno-drobiowy z kurczaka (możecie wykorzystać rosół) - im lepszy tym smaczniejsza zupa

Wykonanie:
W rondelku dusimy cebulę na oliwie i maśle, bardzo powoli, co jakiś czas mieszając, tak aby się nie zrumieniła, ma się ładnie udusić, robimy to około 20-30minut, od tego etapu zależy smak zupy. Jak cała cebula się udusi i będzie mięciutka, wchłonie tłuszcz, podlewamy białym winem, pomału odparowujemy. Jak wino wyparuje wlewamy bulion, po zagotowaniu dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Używając blendera miksujemy całość na gładką masę.




Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i pokrojone pieczywo na grzanki (najlepiej dość spore), cały czas mieszając doprowadzamy do jego zarumienienia się. Powinno mieć piękny złoty kolor.

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach posypujemy grzanki. Gorącą zupę wlewamy na talerz, wykładamy grzanki z serem. Zrobione ;-) Smacznego!!!




 pozdrawiam cieplutko ;-)))
Dziękuje za ponad 3000 wyświetleń nie wiem kiedy ;-)))
Bez Was nie miało by to sensu;-)))
DZIĘKUJĘ KOCHANI ;*



4 komentarze:

  1. zupę cebulową bardzo bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak zupy cebulowej do dzisiaj był mi całkowicie nieznany. Znalazłam ów przepis i postanowiłam upichcić. Pierwsza próba -dziwne, druga próba- ciekawe, trzecia pyyychaaa!! Dziękuję za zaangażowanie i apetyczne zdjęcia w pięknej szacie graficznej. Będę tu zaglądać w poszukiwaniu nowych kulinarnych wyzwań. Pozdrawiam ciepło, przedświątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ;-) bardzo mi miło, takie słowa dodają energii do działania! pozdrawiam! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Według takiego przepisu nie robiłem, muszę spróbować:) A kiedy zupa piwna ?:P

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI