Pozycja dla wszystkich tych, którzy lubią jak przygotowanie dania nie zabiera zbyt dużo czasu. Jak autorka podaje na karcie tytułowej "Słony, kwaśny, gorzki, słodki, ostry - każda z tajskich potraw musi zachować równowagę tych pięciu smaków", myślę że z tą, wszak malutkich rozmiarów, lecz bogatym wnętrzem, książką uda się to osiągnąć. W książce znajdziecie wiele prostych i ciekawych przepisów, nie raz nie dwa zaskakujące połączenia smaków.
Książeczka składa się z 5 podrozdziałów mianowicie:
- Przekąski, przystawki i zupy
- Dania główne z mięsa i ryb
- Makaron i ryż
- Warzywa i sałatki
- Desery i napoje
Przepisy znajdują się na ponad 250 stronach. Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem wykonanej potrawy, podany jest czas przygotowania, składniki ewentualne warianty lub wskazówki. Jak na pierwsze spotkanie z kuchnią tajską POLECAM tą pozycję. Dla zaawansowanych kucharzy przepisy w książce mogą wydawać się zbyt proste. Mi pozycja przypadła do gustu i otwiera drogę do poznania jakże odległej od naszej kuchni, połączeń dla przeciętnego Polaka trudnych do wyobrażenia jak: pieczona kaczka z ananasem i kokosem, ziemniaki w sosie kokosowym , czy rogaliki krewetkowe w słodkim sosie sojowym.
Książka to podróż do nowego i zaskakującego smaku.
Serdecznie polecam ;-)
W ramach akcji:
Dziękuję za udział w książkowej akcji! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
www.smakiemsietoczy.blogspot.com