sierpnia 28, 2013

Tarta z malinami, serkiem Ricotta i karmelem z masła orzechowego ;-D

Sezon na maliny pomału dobiega końca, więc korzystając z ostatnich dni z dostępem do tych owoców, zapraszam Was serdecznie na przepyszną tarte z malinami, kremem z serkiem Ricotta i obłędnym karmelem z masła orzechowego.



SKŁADNIKI

ciasto na tarte:

25 dag mąki
130 g masła zimnego
1/3 szkl cukru
opakowanie cukru waniliowego
jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jak najszybciej zagnieść ciasto , włożyć do lodówki na godzinę, wyjąć, wyłożyć blaszkę ponakłuwać widelcem, piec około 35 minut w temp 200 stopni, ma się zarumienić. Studzimy.


krem:

serek Ricotta
galaretka cytrynowa
300 ml jogurtu greckiego
pudełeczko malin
2 banany

Wykonanie:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie w 1/2 szklanki, studzimy, jak będzie całkowicie zimna i już lekko tężejąca dodajemy do serka wymieszanego z jogurtem.
Banany kroimy na plasterki.
Połowę malin i banany wykładamy na krem i polewamy karmelem częściowo. Następnie wykładamy resztę kremu, ładnie układamy pozostałą część malin i polewamy karmelem (przepis poniżej)






karmel:

3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka margaryny
1 łyżka miodu

W rondelku mieszamy wszystkie składniki, gotujemy na małym ogniu około 5 minut, ciągle mieszając, jak będzie już chłodny polewamy ciasto.


 


 



 
polewamy karmelem...


 
schładzamy w lodówce przez 3 godziny przed podaniem
 
Smacznego ;-))

 
Co sądzicie?
 
;-)))
 

 
biorę udział w akcji: 

5 komentarzy:

  1. ten karmel brzmi bardzo zachęcająco, ale obawiam sie masła orzechowego- tak je lubię, że nie wiem czy reszty słoika nie zjadłabym łyżką ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej <3 Poproszę kawałek kurierem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzika rozpusta, ta tarta wygląda niesamowicie...

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI