Sezon na maliny pomału dobiega końca, więc korzystając z ostatnich dni z dostępem do tych owoców, zapraszam Was serdecznie na przepyszną tarte z malinami, kremem z serkiem Ricotta i obłędnym karmelem z masła orzechowego.
SKŁADNIKI
ciasto na tarte:
25 dag mąki
130 g masła zimnego
1/3 szkl cukru
opakowanie cukru waniliowego
jajko
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jak najszybciej zagnieść ciasto , włożyć do lodówki na godzinę, wyjąć, wyłożyć blaszkę ponakłuwać widelcem, piec około 35 minut w temp 200 stopni, ma się zarumienić. Studzimy.
krem:
serek Ricotta
galaretka cytrynowa
300 ml jogurtu greckiego
pudełeczko malin
2 banany
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie w 1/2 szklanki, studzimy, jak będzie całkowicie zimna i już lekko tężejąca dodajemy do serka wymieszanego z jogurtem.
Banany kroimy na plasterki.
Połowę malin i banany wykładamy na krem i polewamy karmelem częściowo. Następnie wykładamy resztę kremu, ładnie układamy pozostałą część malin i polewamy karmelem (przepis poniżej)
karmel:
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka margaryny
1 łyżka miodu
W rondelku mieszamy wszystkie składniki, gotujemy na małym ogniu około 5 minut, ciągle mieszając, jak będzie już chłodny polewamy ciasto.
sierpnia 28, 2013
Tarta z malinami, serkiem Ricotta i karmelem z masła orzechowego ;-D
AUTOR:
Karolina Smyk
ten karmel brzmi bardzo zachęcająco, ale obawiam sie masła orzechowego- tak je lubię, że nie wiem czy reszty słoika nie zjadłabym łyżką ;)
OdpowiedzUsuńhihihi to fakt kusi kusi ;-))
UsuńOjej <3 Poproszę kawałek kurierem ;)
OdpowiedzUsuńDzika rozpusta, ta tarta wygląda niesamowicie...
OdpowiedzUsuń;-) dzięki za miłe słowa ;-)
Usuń