Dzisiaj Kochani czytelnicy jestem bardzo szczęśliwa, blog został odwiedzony ponad 1000 razy w tak krótkim czasie, z różnych zakątków min. z USA, Rosji, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Holandii, Niemiec, Ukrainy, Cypru, Hiszpanii i oczywiście Polski.
Chcę wszystkim WAM podziękować, że tu zaglądacie, za każdy komentarz na blogu, za każde "lubię to" na FB - DZIĘKUJĘ. Mam nadzieję, że będziecie zaglądać tutaj często i polecać moją stronę znajomym. ;-))
Tymczasem dzisiaj zapraszam Was na tarte z
kremem na bazie mleczka kokosowego, z dodatkiem aromatycznych borówek i odrobiny limonki. Ciasto w sam raz na letnie dni, nie wymagające zbyt dużo wysiłku.
składniki:
1. CIASTO:
25 dag mąki
125g zimnego masła
jajo (gdyby ciasto było za sypkie ewentualnie jeszcze jedno żółtko)
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
wykonanie:
http://smykwkuchni.blogspot.com/2013/07/tarta-z-kremem-waniliowym-z-biala.html
2. KREM Z MLECZKIEM KOKOSOWYM
Mleczko kokosowe 200 ml
mleko krowie: 200 ml
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
Mleko krowie i kokosowe mieszamy, odlewamy 50ml do kubka, resztę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy masło, cukier. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Mleko w kubku mieszamy z mąką i żółtkami za pomocą trzepaczki, wlewamy i ciągle mieszamy, stawiamy na ogniu, ciągle mieszając, krem będzie miał konsystencję budyniu.
3. Dżem porzeczkowy lub jagodowy.
4. Borówki amerykańskie
5. Otarta skórka z limonki.
Upieczony i wystudzony spód tarty smarujemy dżemem, wykładamy krem kokosowy, posypujemy otartą skórką z limonki, układamy borówki.
Tarte schładzamy w lodówce min. 3 godziny.
takie połączenie kokosu i borówek musi być świetne- kuszą mnie lody o takim smaku :)
OdpowiedzUsuńgwarantuje bardzo subtelne połaczenie
UsuńCiekawe i na pewno przepyszne połączenie!:)
OdpowiedzUsuń;-) dokładnie
UsuńRobie ja na Sylwestra! Ale ciezko jest wybrac, tyle wspanialych przepisow!
OdpowiedzUsuń