Już od dłuższego czasu chodziła za mną tarta, ale nie mogłam znaleźć przepisu, który by mnie jakoś zainteresował albo zaskoczył, wiec wymyśliłam sama ;-) ciasto jest prze prze przepyszne, jedno z najlepszych jakie jadłam. Słodycz białej czekolady, cierpkość czarnej porzeczki i kremowy smak śmietany, a na dodatek jeszcze subtelny krem waniliowy...... ;-))) musicie go wypróbować, niebo w gębie, bardzo bardzo polecam ;-)
czego potrzebujemy:
ciasto:
25 dag mąki
125g zimnego masła
jajo (gdyby ciasto było za sypkie ewen. jeszcze jedno żółtko)
łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
krem waniliowy z białą czekoladą:
1,5 szkl mleka
2łyzki mąki ziemniaczanej
cała czekolada biała
1/4 kostki masła
2 łyżki cukru waniliowego (ewentualnie słodzik dla odchudzających się)
2 żółtka
frużelina porzeczkowa:
1,5 szkl czarnej porzeczki
kisiel wiśniowy - 1 łyżka
cukier- 1 łyżka
ponadto:
1szklanka śmietanki 30%
1 tabliczka białej czekolady
1 śmietanfix (opcjonalnie)
1łyżka cukru pudru.
JAK WYKONAĆ.....
1. ciasto:
wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy, najpierw używając noża, a potem dłoni, zawijamy w folię i na 2 godz. do lodówki,
wyłożyć ciastem blachę do tarty,
piec 25-35 min za złoty kolor w temp. 200 stop. C.
2. krem:
-szklankę mleka z cukrem wlewamy do rondelka- zagotować ( na malutkim ogniu), zdjąć z kuchni, dodać połamaną czekoladę mieszcząc do całkowitego rozpuszczenia
-do pół szklanki pozostałego zimnego mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka, roztrzepujemy trzepaczką, następnie wlać do zagotowanego mleka, postawić na ogniu cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania, krem będzie miał konsystencje przypominającą budyń, zestawić przestudzić
3. frużelina:
1 szkl. porzeczek zmiksować z cukrem
1 łyżkę kisielu rozpuścić w 1/4 szkl wody (zimnej)
do rondelka wlać około 1/4 szkl wody, wlać zmiksowane porzeczki, wymieszać, zagotować, ciągle mieszając wlać rozmieszany kisiel, ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i do rondelka dodać pozostałe porzeczki całe.
4. bita śmietana
śmietanę trzeba mocno schłodzić w lodówce
ubijać na wysokich obrotach pod koniec dodać cukier puder i smietan fix (wtedy na pewno się ubije)
5. białą czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach
wykładamy bitą śmietanę...
POSYPUJEMY WIÓRKAMI BIAŁEJ CZEKOLADY
TARTE TRZEBA SCHOWAĆ DO LODÓWKI NA 3 GODZINY I PO TYM CZASIE PODAWAĆ
Wiem że trudno wytrzymać ;-))))
Smacznego ;-)))
pozdrawiam cieplutko .....
Mniaaaam musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńPychotka:-))))
OdpowiedzUsuńA co z 1/4 kostki masla?
OdpowiedzUsuń