lipca 16, 2013

Croissanty

Kochani, co można zrobić jak się pracuje trzeci dzień z rzędu od rano do nocy?
Wstać jeszcze wcześniej i przygotować przepyszne śniadanie bliskiej osobie ;-) Taka niespodzianka wprawi Was w dobry humor już nie wspominając o bliskiej waszemu sercu osobie.

Z drugiej strony przygotowanie nie może zająć zbyt dużo czasu. Moja propozycja na dziś to rogalik z malinami i czekoladą i na dodatek z czekoladowym kakao. Duża dawka energii na cały dłuuuugi dzień pracy. Pozytywnej energii!!! ;-))

Włosi zajadają przepyszne cornetto na śniadanie najczęściej popijając do tego aromatyczne espresso, Francuzi zajadają się croissants do cappuccino, ja proponuję Wam podanie pysznego rogalika z kubkiem pełnym kakao z dużą dawką czekolady.



czego potrzebujemy:

opakowanie ciasta francuskiego ( do kupienia w każdym sklepie)
2 szkl mleka
4 łyżki kakao
cukier/słodzik
czekolada mleczna
świeże maliny



Z arkusza ciasta francuskiego wycinamy okrąg, który dzielimy na 4 ćwiartki, na podstawie "trójkąta" nakładamy świeże maliny i kostkę czekolady, posypujemy cukrem , rolujemy formując rogalika. Wstawiamy do bardzo nagrzanego piekarnika, im wyższa temp. tym lepiej ciasto francuskie nabiera warstw.

pieczemy około 15 -20 minut, podajemy jeszcze ciepłe ;-)))

W garnku robimy kakao, pod koniec dodajemy około 8-10 kosteczek czekolady, ciągle mieszamy na bardzo małym ogniu, żeby się rozpuściła.




Możecie ozdobić talerz jakimś wzorem, wycinamy szablon z kartki i posypujemy przez sitko kakao ;-)))



Teraz już tylko wystarczy obudzić drugą osobę.... ;-))) 


pozdrawiam cieplutko i Smacznego ;-)))))

gwarantuję że będzie to miły dzień ;**

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI