stycznia 28, 2021

PIECZONE ĆWIARTKI KURCZAKA Z SUMAKIEM, WINOGRONO I CYTRYNĄ. CHRUPIĄCE FRYTKI Z BATATÓW!


Pyszny pomysł na pieczone ćwiartki z kurczaka z masłem, sumakiem, czosnkiem i winogrono, podane z przepysznymi chrupiącymi frytkami z batatów

Ostatnio dzieliłam się z Wami pysznym pomysłem krok po kroku na roladki z piersi kurczaka, z wykorzystaniem Kurczaka Sielskiego, dzisiaj natomiast równie pyszny, prosty i jakże ciekawy przepis! Przy przygotowaniu ćwiartek z kurczaka nie ma zbyt dużo pracy, wystarczy 10 minut, potem pieczenie w piekarniku i całe danie gotowe!

Jeśli nigdy nie przygotowywałeś kurczaka z pieczonym winogrono to musisz to nadrobić bo nie wiesz co tracisz! Danie jest fenomenalne a sam kurczak rozpływa się w ustach.

Kurczak Sielski - SuperDrob- to wyjątkowe mięso drobiowe, kurczaki są hodowlane z dala od aglomeracji miejskich, rosną o około 30% wolniej od standardowych kurczaków, są karmione paszą z 5 polskimi ziarnami, paszą wolno od GMO, mięso ma certyfikat uznawanych jednostek certyfikujących SGS i PCBP SA. To mięso jest przepyszne i bardzo Wam je polecam!






PRZEPIS:

składniki:

-1 x opakowanie ćwiartki Kurczaka Sielskiego SuperDrob 
- główka czosnku
- masło
- sól morska
- winogrono różowe lub fioletowe
- cytryna
- sumak, różowy pieprz

Kurczaka ułóż w naczyniu, natrzyj przyprawą, przetnij na pół czosnek i cytrynę, całość umieść w naczyniu wraz z winogrono, posyp otartym masłem.
Pieczemy w temp. 180°C przez około 45 minut.


Bataty pieczone:
- 2 duże bataty
- sól
- syrop daktylowy/ syrop klonowy/ miód
- olej
- sumak/ różowy pieprz lub inna przyprawa np. do ziemniaków
- łyżka czubata mąki ziemniaczanej

Bataty obierz ze skórki, potnij wzdłuż na frytki.
Olej i syrop daktylowy wymieszaj ze sobą, dodaj przyprawy i mąkę ziemniaczaną.
Całość wymieszaj dokładnie i pieczemy na blaszce lub w naczyniu, razem z kurczakiem.


WYKONANIE KROK PO KROKU








OBŁĘDNIE DOBRY KURCZAK! FENOMENALNY SOS!





 

2 komentarze:

  1. Dzień dobry, słowo winogrono się odmienia - pieczone ćwiartki z winogronami lub jednym winogronem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Nigdy nie jedliśmy kurczaka w takim wykonaniu. U nas ostatnio były ćwiartki Kurczaka Sielskiego z dynią i ziemniakami - robimy zawsze w piekarniku i jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI