lutego 22, 2018

Pomysł na brukselkę i kurczaka w ziołach!




Brukselka, jedni ją kochają inni nie znoszą. Ja wliczam się do tego pierwszego grona i brukselkę bardzo lubię, a lubię ją jeszcze bardziej od momentu, kiedy zaczęłam ją spożywać mocno skarmelizowaną, albo w piekarniku, albo na patelni.  Tym sposobem, brukselkę zaczął jeść i mój Luby- wreszcie! Także, dzisiaj mam dla Was pomysł na obiad w kwadrans. 



SKŁADNIKI:


przepis na KURCZAKA W ZIOŁACH


- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżeczka ulubionej mieszanki ziół ( ja używam gotowej mieszanki włoskiej, do której dodaje trochę jeszcze szałwii)
- sól, piperz
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- oliwa z oliwek, masło

Filety kroimy w grubą kostkę, marynujemy w przyprawach i smażymy na połączeniu masła i oliwy.


przepis na KARMELIZOWANĄ BRUKSELKĘ


- 500 g brukselki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki miodu
- garść orzechów pinii
- świeże listki mięty

Na maśle i oliwie smażymy brukselkę pod przykryciem, aby troszkę się poddusiła, przez około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę zwiększamy ogień, aby odparowała, dodajemy miód i karmelizujemy brukselkę, oprószamy solą i pieprzem.
Na samym końcu dodajemy usmażonego kurczaka i orzechy pinii ( możesz je też wcześniej uprażyć na suchej patelni). Całość mieszamy dodajemy listki mięty.

Gotowe! Pyszne i proste! 

Wypróbuj też inne pomysły na kurczaka -TUTAJ




4 komentarze:

  1. Dzisiaj robię :-) Kupiłem wszystko poza orchami pinii ale myślę, że wrazieczego moge dać trochę prażonych na patelni włoskich. Fajny przepis. Dawnonie jadłem brukselki a mam straszną ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. włoskie też mogą być, tylko czasami bywają gorzkie więc trzeba uważać, dobrze się sprawdzą np. nerkowce lub platki migdałów. Pozdrawiam ;-) i smacznego!

      Usuń

Cześć! Dziękuję, że tu zajrzałeś ;-) Daj znać czy strona i przepis Ci się podoba! Bardzo zależy mi na opinii czytelników ;-))

Być może masz pomysł na kolejne danie na blogu? Napisz na co masz smaka, a ja to chętnie przygotuje!

Miłego dnia!

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI