października 07, 2017

CHLEB Z VERMONT NA PEŁNOZIARNISTEJ MĄCE ZE ŚLIWKAMI I CZĄBREM



CHLEB Z VERMONT na pełnoziarnistej mące ze śliwkami i cząbrem


CHLEB ORKISZOWY WEDŁUG ZMODYFIKOWANEJ RECEPTURY WG. J.HAMELMANA- CHLEBA Z VERMONT  


Po przepisie na chleb Pain au levain i przepisie na domowy chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami, który tak bardzo przypadł Wam do gustu, postanowiłam podzielić się z Wami kolejnym przepisem na chleb. Moim ulubionym chlebem jest niewątpliwie chleb z mąki orkiszowej, już dzieliłam się z Wami moim przepisem na chleb orkiszowydzisiaj natomiast, chciałabym pokazać Wam przepis na chleb z Vermont J. Hamelmana, tylko trochę zmodyfikowanym przeze mnie, bo użyłam mąki pełnoziarnistej.


 PRZEPIS NA CHLEB Z VERMONT 

PO MOJEJ MODYFIAKCJI


SKŁADNIKI:

ZACZYN:

- 140 g mąki orkiszowej typ 630
 - 40 g zakwasu żytniego dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 170 g wody

W/w składniki wymieszaj ze sobą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin (ja nastawiam na noc zawsze)

CIASTO:

- 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-200 g mąki orkiszowej typ 630
- 120 g mąki żytniej
- 420 g wody
- 20 g soli
- cały zaczyn
- 15 cienko pokrojonych śliwek
- listki z około 10 gałązek cząbru

W dużej misce zmieszaj mąkę żytnią z orkiszową i wodą, odstaw na godzinę.

Do miski dodaj zaczyn, wymieszaj i odstaw na godzinę.

Dodaj sól i wymieszaj ciasto, przykryj folią. 
Ciasto pozostaw do wyrastania przez minimum 2,5 godziny. 

W tym czasie dwukrotnie je przekładamy, przykrywamy połową ciasta, drugą połowę. 
Uderzamy też dłonią w ciasto, aby zlikwidować bąble. 

Po 2,5 godzinie wyciągamy ciasto na stolnicę, składamy i wyrabiamy, dzielimy na dwie części.
Formujemy dwa bochenki. 
Przekładamy do dwóch koszyczków do wyrastania chleba, wcześniej oprószonych mąką.

Jeśli nie masz koszyczka to użyj tak jak ja durszlaka, ułóż na nim ściereczkę i posyp mąką. Włóż ciasto i niech wyrasta. 
Proces ten powinien trwać minimum 2,5 godziny. 

W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C.

Na blaszce ułóż papier do pieczenia i przełóż wyrośnięte chleby, natnij je szybkim ruchem, bądź użyj do tego ostrych nożyczek.

Chleb pieczemy 40 minut.
Pilnuj aby chleb się nie spiekł zbyt mocno, każdy piekarnik przy tak wysokich temperaturach zachowuje się inaczej ;-)

Chleb studzimy całkowicie na kratce.
Dopiero jak wystygnie możemy kroić.

Zapewniam Was jest wart każdej minuty przygotowywania.



3 komentarze:

  1. A skąd wziąć zakwas żytni. Chętnie bym upiekła taki chleb

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zakwas żytni musisz przygotować sama, w tym poście ( link poniżej) znajdziesz informcje, jak go zrobić
      https://smykwkuchni.blogspot.com/2016/02/chleb-na-zakwasie-pszenno-zytni-z.html

      Usuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 42 200 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI