września 21, 2017

PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE Z ŁOSOSIEM I FIGAMI





PIZZA NA CIENKIM SPODZIE Z FIGAMI!

Pizza! Czy jest sens rozpisywania się o przygotowaniu pizzy na obiad lub kolacje? Znacie kogoś kto nie lubi pizzy? Ja nie! Od kilku już lat zawsze wtedy kiedy jest sezon na figi, króluje u Nas chociaż raz w sezonie pizza z figami, jest przepyszna po prostu, w połączeniu z mozzarellą, parmezanem oliwkami i wędzonym łososiem to prawdziwa uczta polecam!




PRZEPIS NA CIASTO NA PIZZE:



- 300 g mąki typ 00 (włoska mąka na pizze, jeśli niestety nie masz użyj tortowej)
- 3/4 szklanki wody ciepłej
- 15 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta cukru

Mąkę wysp do miski, połowę wody w kubku połącz z drożdżami i cukrem, wlej do miski i wymieszaj z częścią mąki. Odstaw na 20 minut. Kiedy rozczyn jest już dość duży, dodaj resztę składników i zagnieć elastyczne ciasto, odstaw na 45 do 60 minut, aż podwoi objętość. Najlepiej w ciepłe miejsce.
Ciasto rozwałkuj na dwa cienkie blaty.

NA WIERZCH:


- 2 figi
- 6 plastrów łososia wędzonego
- bazylia listki
- kulka mozarelli
- starty parmezan wedle uznania
- kilka krążków słodkiej cebuli
- oliwki zielone
- 2-3 plastry suszonych pomidorów w oliwie, pokrojone na cienkie paseczki

Na blat ciasta, posyp parmezan, ułóż plastry mozzarelli, dodaj oliwki, krążki cebuli i paseczki pomidorów. Wstaw do piekarnika, temp. 220 stopni C czas pieczenia 12 do 15 minut.
wyciągamy z piekarnika, układamy na wierzch figi, łososia i bazylię, gotowe!

SOS POMIDOROWY EKSPRESOWY:


- 3 łyżki koncentratu pomidorowego ekologicznego
- 2 łyżki ketchupu dla dzieci ( bez konserwantów i ulepszaczy, znajdziesz taki na półce ze zdrową żywnością)
- 1 duży pomidor malinowy
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól pieprz

Pomidora kroimy w bardzo drobniutką kosteczkę, dodajemy koncentrat i ketchup. Mieszamy dodajemy 2 łyżki wody, oliwę i przyprawy. Gotowe!

Smacznego!


8 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI