CIASTO Z FIGAMI
W dzisiejszym poście chciałam się z Wami podzielić pysznym i prostym przepisem na bardzo łatwe ciasto z użyciem fig. Przygotowałam lekki biszkopt z dojrzałymi figami. Chciałam aby ciasto było lekkie w swojej formie, bardzo puszyste i proste zarazem, bo właśnie takich ciast szukacie najczęściej. Postanowiłam też przygotować ciasto w małej, wysokiej tortownicy, aby za kilka dni moc zrobić, coś nowego ;-). Jeśli chcecie ciasto przygotować w dużej tortownicy to podwójcie składniki.
Polecam ciacho!
PRZEPIS NA LEKKI BISZKOPT Z FIGAMI!
mała wysoka tortownica (lub niska średnia)
na dużą tortownicę należy użyć 2 razy tyle poniżej podanych składników
- 3 duże jajka
- 4,5 łyżki cukru
- 3 czubate łyżki mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 dojrzałe figi
Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubij na sztywno. Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany z cukrem dodaj żółtka i ubijaj aż masa pojaśnieje, dalej już tylko za pomocą trzepaczki- rózgi, wprowadź mąkę do masy, przesiewając ją przez sitko.
Całość wylej do formy, na wierzch poukładaj cienkie plastry fig.
Nie mogą być zbyt duże i ciężkie.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170 -180 stopni. Mała forma około 45 minut do suchego patyczka, duża tortownica 1 godzinę i 5-10 minut.
Ciasto studzimy całkowicie, oprószamy cukrem pudrem i gotowe!
Smacznego!
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń