września 11, 2017

MINI TARTY Z KREMOWYM NADZIENIEM Z DYNI, (PRZEPIS BEZ JAJEK!)




MINI TARTY Z DYNIĄ


Ten przepis powstał na Wasze, kolejne już zamówienie na ciasto, tartę bez użycia jajek, dla wszystkich tych, którzy nie mogą jeść jajek, a chcieliby zrobić pyszną tartą. Miało być jesiennie,a romatycznie i pysznie! I tak jest! Jestem zachwycona tym ciastem, jego smakiem i przede wszystkim zapachem. Ciasto kruche jest idealne i jednak można je zrobić świetne nie używając do tego jaj.
Nadzienie postanowiłam przygotować z pieczonej dyni i prażonych migdałów, ale to dobre ło matko!
Wszystko pachnie nutą kardamonu i cynamonu, no jest po prostu czad!


PRZEPIS NA TARTĘ Z DYNI:


NADZIENIE:


- 1 szklanka puree z pieczonej dyni (gatunek Hokkaido)
- 3/4 szklanki migdałów bez skórki (możesz też np. orzechów)
- 2 łyżki miodu
- 1/3 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki kardamonu
- 2 szczypty imbiru
- łyżeczka oleju kokosowego

Dynię kroimy na  ósemki, usuwamy miąższ. układamy na blaszce, polewamy odrobiną oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika, 200 stopni, 25-35 minut, w zależności od wielkości kawałków. Po przestudzeniu, miąższ z dyni oddziel łyżką od skórki.
Ja jak piekę dynię w domu to zawsze w dużych ilościach, część miąższu przekładam do pojemników i mrożę i kiedy potrzebuję do jakieś dania to sięgam po porcje, polecam Wam ten sposób, bo pieczoną dynię możecie wykorzystywać na wiele sposobów. Zajrzyjcie do zakładki DYNIA, po prawej stronie na blogu

Miąższ z dyni przekładam do wysokiego naczynia, dodaję przyprawy i miód.
Migdały rumienie na suchej patelni. Dodaje do dyni i miksuję  na gładki krem, sprawdź słodkość masy czy Ci odpowiada, jeśli jest mało słodka to dodaj łyżkę miodu. Na słodkość kremu wpłynie przede wszystkim, to czy dynia, którą kupiłaś jest słodka.

P.S. Jeśli zamiast migdałów blanszowanych chcesz  użyć orzechów włoskich czy laskowych, pamiętaj aby je podprażyć wcześniej w piekarniku, przez minimum 10 minut w temp. 200 stopni C.


CIASTO:


- 100 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- 160 g dojrzałego banan (brązowe kropki na skórce)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła z lodówki
- 1 łyżeczka cukru pudru (jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, a twój banan nie jest bardzo dojrzały to dodaj 2 łyżki cukru)

+ mąką do podsypywania


W/w składniki zagniatamy na elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką, przekładamy do torebeczki foliowej i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut.
Po tym czasie wylepiamy foremki ciastem, lub dużą formę do tarty, jak wolisz.
Wypełniamy nadzieniem i pieczemy na złoty kolor, w przypadku mini tart 25 do 30 minut, temp. 180 stopni C. Dużą tartę minimum 45 do 55 minut.

Ciasto studzimy całkowicie i gotowe!

Pyszne! Polecam!

No to czekam na kolejne zamówienia od Was! Co byście chcieli abym przygotowała dla Was?
Piszcie śmiało!
Na blogu w komentarzach poniżej, na FanPage lub na Instagramie!

Miłego dnia dla Was!

A ja idę jeść tartę!
Buziak!





8 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI