września 10, 2017

Masło orzechowe z dyni!




Lubicie smarowidła na chleb? Jeśli tak, to pokochacie to masło, jest obłędnie kremowe, bardzo aromatyczne i nadaje się do wielu dań. Możesz go używać jak masło do bagietki, nadzienie do naleśników, nadzienie do wszelakich bułeczek, pączków czy do pierożków na słodko. 
Masło z pieczonej dyni, powinniśmy przechowywać w słoiku w lodówce maksymalnie do 5 dni. 
Przygotowuje się je bardzo szybko i tak samo szybko znika z tego słoiczka. Masło z dyni, też idealnie oddaje charakter jesieni, jest mocno korzenne, aromatyczne i na pewno zdrowsze od gotowców ze sklepu. Moim zdaniem to totalny hit każdej jesieni!

Dynię umyj pokrój na ósemki, usuń miąższ. Poukładaj na blaszce, polej miodem lub syropem klonowym, oprósz cynamonem i kardamonem. Pieczemy 25 minut w temp. 200 stopni C, z termoobiegiem. Po wystudzeniu, miąższ oddziel łyżką od skórki.

PRZEPIS NA MASŁO Z DYNI


- 1 szklanka miąższu z pieczonej dyni Hokkaido
- 1/2 szklanki orzechów ziemnych niesolonych
- 1/3 szklanki orzechów z nerkowca (możesz użyć też laskowych, tylko wtedy wrzuć je na 10 minut do piekarnika na 240 stopni, wrzuć gorące do ściereczki i potrzyj, aby osunęła się z nich brązowa skórka)
- 1- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- do smaku cynamon i kardamon

Całość zmiksuj ma gładką masę blenderem.
Gotowe! 

Będziesz wyjadać łyżeczką ze słoika ;-)))




2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI