lipca 31, 2017

Focaccia z rozmarynem i kabanosami!




Focaccia z rozmarynem i kabanosami!

Lato w pełni! Dzisiaj chciałam Wam zaproponować pyszny pomysł na focaccie z rozmarynem i kabanosami o smaku chilli marki Maestro. Danie jest dość lekkie ale sycące za razem. Może służyć jako danie główne lub jako dodatek do wielu sałatek, gulaszów czy jako dodatek do grilla.
Polecam Wam bo przepis jest bardzo prosty i pyszny!





SKŁADNIKI:

- 450 g mąki pszennej typ 00 (mąka włoska)
- 4 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4-5 kabanosów piri  piri Maestro Henryk Kania
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka gałązek rozmarynu
- 220 ml letniej wody
- dodatkowo oliwa z oliwek do posmarowania focacci




Do miski wsyp mąkę i rób wgłębienie. W kubku rozmieszaj wodę z drożdżami i szczyptą cukru.
Wlej we wgłębienie i wymieszaj z częścią mąki na gęstą papkę. Rozczyn zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie zagniatamy ciasto, dodajemy oliwę z oliwek i sól. Całość wyrabiamy 15 minut. Odstawiamy do podwojenia objętości. Formę wysmaruj oliwą z oliwek, wyłóż ciasto, nadziej kabanosami i listkami rozmarynu.
Całość skrop oliwą z oliwek.
Pieczemy 35 minut w temp 200 stopni C.

Podajemy na zimno lub na ciepło!

Pyszne!


Ja uwielbiam focaccie na ciepło z oliwą z oliwek i octem balsamicznym!



 Smacznego!

Wpis powstał we współpracy z marką Henryk Kania





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 37 500 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI