stycznia 19, 2017

SERNIK DO KAWY!




SERNIK CYTRUSOWY

Chodził za mną sernik taki bez ciasta na spodzie. Sernik z sera białego, a nie z zmielonego sera w wiadereczku. Treściwy, aromatyczny i z dodatkiem skórki pomarańczowej. Serniki to ciasta, które mogą kilka dni być przechowywane w domu i z każdym dniem są lepsze. Lubię je też bardzo do kawy. Ten sernik jest bardzo klasyczny w smaku i przypomina mi sernik mojej babci. Smakuje świetnie i jest łatwy w przygotowaniu.
Przy przygotowywaniu sernika powinniśmy zawsze pamiętać o tym by piec go w systemie grzanie dół i góra. Dzięki czemu sernik Wam nie popęka. Serników też nie powinno się zbyt napowietrzać aby nie rosły a
potem nie opadały. W tym przepisie jest jednak piana z białek i sernik trochę opadł po upieczeniu, ale dzięki napowietrzeniu jest puszysty. Polecam Wam, do kawki jak znalazł!




składniki na sernik:

- 1 kg białego sera tłustego
- 7 jaj rozmiar L
- 150 g masła
- 2 łyżki proszku budyniowego o smaku wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej
- sok z 1 cytryny
- 1 opakowanie skórki pomarańczowej
- ziarenka z laski wanilii
- 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 220 do 250 g cukru pudru w zależności jak bardzo lubisz słodkie ciasta




Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy połowę ilości cukru pudru, masa powinna zrobić się dużo bielsza. Ucieramy nadal dodając naprzemiennie żółtka z serem białym, masę ucieramy powoli i bardzo dokładnie, dodajemy sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii i skórkę pomarańczową. Białka ubijamy na sztywno z resztą ilości cukru, dodajemy do masy, jak i pozostałe składniki. Całość wylewamy do formy. Ja użyłam dużej tortownicy, ale zauważyłam, że serniki lepiej się pieką w formach porcelanowych. Czas pieczenia godzina i 10 minut, temp 160 stopni C, grzanie dół i góra.
Sernik po zakończonym czasie pieczenia pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Kroimy po całkowitym wystudzeniu najlepiej na drugi dzień.




Życzę Wam smacznego!

Zapraszam do odwiedzin strony na Facebooku i Instagramie.
Więcej przepisów na serniki znajdziecie w zakładce SERNIKI 



5 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI