PRZEPIS NA OBIAD
Dzień dobry!
KROKIETY Z MIĘSEM
Zimno za oknem to trzeba się rozgrzać! A nic lepiej nie rozgrzewa jak kubek ciepłej zupy, albo lepiej, gorącego barszczyku czerwonego z krokietem! Ja uwielbiam buraki w każdej formie, a barszczyk czerwony to jedna z moich ulubionych zup, lubię jak jest dość pikantny i słodko-kwaśny. Krokiety chodziły za mną już dość długo, a podczas wyjazdu w góry, wypatrywałam w każdej karcie dań tego dania. Wiedziałam, że jak wrócę do domu, to muszę przygotować krokiety z mięsem. Te dzisiejsze w większości robił mąż, tym bardziej mi smakowały. Krokiety to idealne danie, wtedy kiedy zostało Wam mięso np. z rosołu (może być kurczak, kaczka czy wołowina). Krokiety to danie również dla dzieci, bo jest chrupiące, składa się z naleśnika- które dzieci uwielbiają, i jest też sposobem na przemycenie gotowanych warzyw takich jak marchew czy pietruszka, które są składnikiem farszu. Zapraszam Was do lektury postu i do wspólnego gotowania.
JAK ZROBIĆ KROKIETY Z NALEŚNIKIEM?
Krokiety z mięsem to nic innego jak wytrawny naleśnik, nadziewany farszem mięsnym, bądź warzywno-mięsnym, czy też z grzybami bądź kapustą, opanierowany i smażony w postaci rolki, do chrupkiej powierzchni o kolorze złotym. Krokiety podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym.
Kluczem do dobrych krokietów jest prawidłowe ciasto naleśnikowe, nie może pękać, powinno być elastyczne i bardzo smaczne. Mięso warto wykorzystać mięso np. z rosołu, bądź innej zupy. Krokiety powinniśmy smażyć w dość głębokim tłuszczu, aby krokiety dosmażyły się w środku.
SKŁADNIKI:
CIASTO NA NALEŚNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki wody gazowanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy: sól, zioła prowanasalskie
- 2 jajka rozmiar L
- 1/4 szklanki oleju
W/w składniki ucieramy na gładką, lejącą się masę, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Naleśniki smażymy na patelni non stick.
FARSZ DO KROKIETÓW
- 350 - 400 g ugotowanego mięsa (np. udka kurczaka, antrykot wołowy, kaczka)
- 2 ugotowane marchewki małe
- 1 ugotowana pietruszka mała
- 1/2 ugotowanej cebuli
- 2 jajka
- 2- 4 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- ewentualnie posiekana natka pietruszki
w/w składniki miksujemy na gładką masę za pomacą blendera.
PONADTO:
- bułka tarta do panierowania
- 2 jajka
- olej rzepakowy
Naleśniki po usmażeniu układamy na talerzu, każdy smarujemy farszem. Farsz nakładamy na 75% naleśnika, robimy tak jakby mniejszy prostokąt z farszu na naleśniku. Brzegi lewy i prawy, składamy ku środkowi. Naleśnika zwijamy od dolnego brzegu ku górze. Obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Krokiety smażymy z każdej strony na złoty kolor.
Podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym.
Kocham takie krokieciki. :)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń