lipca 28, 2016

Pierożki z mango, papają i curry w sosie z karmelizowanym rozmarynem i czosnkiem pod czarnuszką







Dwa dni myślałam, co przygotować jako ostatnią moją propozycję w konkursie z marką Arla Apetina. Pomysł długo się rodził w głowie, potem dojrzewał, dobierałam składniki, przyprawy i proporcje. Chciałam stworzyć danie zupełnie inne, nowe i o bardzo bogatym i kolorowym smaku, bo takie trochę jest opakowanie tego serka, gdzieś kieruje mnie myślami do dalekich krajów- ciepłych krajów, do słońca. I wymyśliłam, że zrobię pierożki ze słonecznym nadzieniem, z dużą ilością mango, serkiem Papaja Curry w ociekającym aromatem sosie z karmelizowanym rozmarynem, czosnkiem, na bazie cydru, polskiego miodu i oliwy z oliwek, całość dopełniła czarnuszka. Danie jest tak wyśmienite, tak zupełnie inne, zupełnie nowe smaki i aromaty. Uwielbiam eksperymentować w kuchni! To taka frajda i satysfakcja! Powiem, Wam, że rozmaryn był tak pyszny i chrupiący, że aż się chciało oprócz listków gałązkę zjeść hehehe. Pierożki postanowiłam skleić też w innym sposób niż zawsze, aby podkreślić innowacyjność tej potrawy ;-)))

Zerknijcie na listę składników i skosztujcie tych pierożków! 

Zapraszam do stołu ;-)))




SKŁADNIKI:


ciasto:

-250 g mąki pszennej typu 480
- 3 żółtka
- 2 łyżki oliwy z oliwy
- woda ciepła (około 120 ml, dodajemy tyle aby zagnieść ciasto, w zależności od wilgotność w kuchni)
- 1/4 łyżeczki soli

farsz:

- 1 serek Arla Apetina Papaja i Curry
- 1 dojrzałe i soczyste mango
- 1 jajko małe
- 2 czubate łyżki kaszy manny instant
- 1 łyżka bułki tartej
- sól do smaku

Całość miksujemy blenderem na gładką masę i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki

Wykonanie:

Na stolnicę wysyp mąkę, zrób wgłębienie nożem, dodaj żółtka, sól i zacznij nożem zarabiać ciasto zbierając je z boków. Dodawaj stopniowo ciepłą wodę i zagniataj nożem. Wodę dodajemy do momentu zebrania mąki. Resztę procesu wyrabiania ciasta, wykonujemy rękoma. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie może być tępe przy zagniataniu, ani twarde. Kolor ciasta powinien być jednolity. Gotowe ciasto przełóż do torebeczki foliowej i odłóż na 15 minut. Gluten łatwiej uwolni się i ciasto będzie dużo lepsze do wałkowania.
Stolnicę podsyp mąką, z ciasta uformuj wałkiem duży blat i wytnij okręgi,które nadziewamy farszem i zagniatamy palcami. Jeśli chcesz uzyskać ten kształt pierożków, to najpierw zlep środek okręgu potem boki tworząc tak jakby muszkę do koszuli, końcówki tej muszki łączymy razem.
Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut od momentu wypłynięcia i zagotowania.


sos z karmelizowanym rozmarynem, czosnkiem i czarnuszką:

- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 duże gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki miodu
- 100 ml cydru wysokiej jakości
- 3-4 ząbki czosnku
dodatkowo: czarnuszka

Wykonanie:

Na patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek, gałązki rozmarynu, podsmażaj przez 1,5 minuty, dodaj miód i zacznij mieszać całość, podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy cydr i redukujemy sos. 
Jak nadmiar płynu odparuje sos zacznie się karmelizować, czosnek powinien być pięknie złoty, nie może absolutnie się przypalić bo byłby tylko gorzki, a sos były do wyrzucenia. Więc bądź uważny, mieszaj całość, jak osiągnie złoty kolor zestaw z ognia. Gorącym sosem polej pierożki i udekoruj karmelizowanym rozmarynem, który smakuje jak pyszne wyrafinowane chipsiki rozmarynowe.
Całość posyp czarnuszką, którą dopnie smak "na ostatni guzik"!




Zapraszam do stołu rozgość się wygodnie ;-)))



Przepis zgłoszony do konkursu:

Twoja kuchnia ma to coś

1 komentarz:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 36 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI