czerwca 17, 2016

Waniliowo - kardamonowa zupa z truskawek i czereśni!






Czy już Wam mówiłam, że kocham ten miesiąc? Kocham CZERWIEC! Za wszystko, za to że dzień jest najdłuższy, ranki słoneczne, długie i ciepłe wieczory, za całą tą gamę kolorów, za soczyste i słodkie owoce, za truskawki, za czereśnie, za świeżą zieleninę, za młodą fasolkę szparagową, za to że mogę przemieszczać się po mieście rowerem, że mogę o każdej porze dnia wyjść pobiegać, ach mogłabym wyliczać w nieskończoność. Zdecydowanie to mój czas! Jedyny taki i wyjątkowy. I życzę Wam abyście też odnaleźli jak najwięcej radości w tym czasie, cieszyli się prostymi rzeczami i znaleźli chwilę aby usiąść z lampką wina ciepłym wieczorem z bliskimi i pogapić się w niebo. O tej porze roku jest jakieś takie magiczne, wyjątkowe.

Dzisiaj na moim talerzu gości zupa owocowa, powiem Wam, że mistrzem w tej dziedzinie jest moja mama, i nie ma co, ona to robi najlepiej, ale prawie, prawie ją dogoniłam, a jak będą świeże jagody to wtedy stanę z nią w szranki i spróbuje zrobić tak pyszną jak pamiętam z czasów jak miałam osiem lat i taką zupę zajadałam na biwaku nad jeziorem. O! 
Z dzisiejszego dania jestem szczerze dumna i zadowolona bo wyszło tak jak sobie to wymyśliłam w głowie, począwszy od smaku po konsystencję zupy.
Boski smak!

Zapraszam!




SKŁADNIKI:

- 500 g czereśni (wybierz te dojrzałe jak najciemniejsze)
- 350 g truskawek (odmiana marmolada będzie idealna)
- 4 ziarenka kardamonu
- 1/2 laski wanilii
- 6-8 goździków
- cukier brązowy 1 łyżeczka (resztę dosłodziłam stewią)
- makaron taki jak lubisz (ugotuj tylko all dente)
- do zagęszczenia zupy: 1-2 łyżeczki płaskie mąki ziemniaczanej
- woda od 1 litra do 1,5 litra

Truskawki i czereśnie myjemy, usuwamy szypułki i pestki.
Zalewamy wodą, dodajemy kardamon, wanilię, cukier i goździki. Doprowadzamy po woli do wrzenia. Zmniejszamy gaz, lub wartość na płycie, tak aby zupa delikatnie tylko wrzała.
Gotujemy około 4-6 minut. 
W małym kubeczku rozpuść mąkę ziemniaczaną w 50-70ml zimnej wody i wlej do zupy, wymieszaj. Zupa się ładnie zagęści i będzie bardziej szklista.
Zupę podawaj z makaronem.
Posiłek można spożywać na ciepło i na zimno. Ja wolę na ciepło!





Życzę smacznego i dużo uśmiechu na co dzień!

Do zobaczenia na instagramie i facebooku!





Przepis zgłoszony do wspólnej zabawy na durszlak.pl

Wegetariański obiad VII
Milion smaków truskawek - edycja trzecia



4 komentarze:

  1. Wyglada tak apetycznie ze chyba sobie to przyrządzę wedlug twojego przepisu. Zapraszam tez do mnie po stare przepisy kulinarne http://przepisybabci.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję z zaproszenie, strona odwiedzona ;-), dziękuję za komentarz ;-)

      Usuń

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 31 000 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI