maja 25, 2016

DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ! NAJLEPSZE!




Drożdżówki z truskawkami i kruszonką!

Kochani dzisiaj przypominam Wam wpis na przepyszne bułki drożdżowe z truskawkami, posypane kruszonką. Sezon na truskawki w pełni, długi weekend przed nami, jeśli macie ochotę troszkę zgrzeszyć to polecam Wam serdecznie ten przepis!




SKŁADNIKI:


NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK:

-380-400 g mąki
- 1/4 paczki drożdży świeżych
- 4 krople aromatu cytrynowego
- 2 duże jajka wiejskie
- 2 pełne łyżki masła 
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru

Na kruszonkę: cukier, mąka masło

ponadto: świeże truskawki

WYKONANIE:


- 300 g mąki pszennej typu babuni, wsyp do miski, zrób wgłębienie
- w kubeczku w mleku rozpuść drożdże dodaj troszkę cukru, wlej w wgłębienie w mące, obsyp mąką z brzegów i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce
- masło rozpuść w mikrofali lub w rondelku
- jak rozczyn podwoił swoją objętość, zaczynamy wyrabiać ciasto, dodaj cały cukier, i roztrzepane jajka, wyrabiaj ciasto; ciasto będzie rzadkie takie powinno być, wyrabiamy 10 minut (nie skracamy czasu- trenujemy mięśnie ręki)
- dodajemy roztopione masło i resztę maki; wyrabiamy kolejne 10 minut, ciasto ma być miękkie i elastyczne. Podsypujemy dookoła mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywamy kuleczki formujemy w dłoni okręgi z lekkim wgłębieniem na środku (możesz przycisnąć ciasto np. kieliszkiem, lub szklaneczką, dołeczek wtedy się sam uformuje), układamy na blaszce. Na bułeczkach układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 7-10 minut i dopiero wstawiamy do nagrzanego pieca. 
Pieczemy 25 minut na złoty kolor.

Bułeczki można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem będą wtedy dodatkowo mieć piękny połysk.

Smacznego!

Udanego weekendu ;-)


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI