marca 26, 2016

Zakwas na żurek!









Zakwas na żurek, to bardzo prosta sprawa, potrzebujecie mąkę żytnią typ 720, wodę przegotowaną, czosnek, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz, ewentualnie skórka chleba na zakwasie.

Jak zrobić:

1 dzień:

4 łyżki mąki żytniej, 4 ząbki czosnku, 4 listki laurowe, pieprz, ziele angielskie -kilka ziarenek, skórka chleba, całość zalej wodą przegotowaną- 3/4 szklanki. Odstaw w ciepłe miejsce

2,3,4,5 dzień:
 dodaj 1 łyżkę mąki i 2 łyżki wody

6 dzień: dodaj 1 łyżkę mąki i pół szklanki wody

Zakwas gotowy!








Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, że tu zajrzałeś ;-) Daj znać czy strona i przepis Ci się podoba! Bardzo zależy mi na opinii czytelników ;-))

Być może masz pomysł na kolejne danie na blogu? Napisz na co masz smaka, a ja to chętnie przygotuje!

Miłego dnia!

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI