grudnia 03, 2015

RYBNA TARTA





Wytrawna tarta rybna, z nadzieniem z dyni i ricotty, zwieńczona świeżo wędzonym łososiem. Bardzo prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, myślę że to idealne rozwiązanie dla dzieci, które nie zawsze chcą jeść ryby. Tarta z dynią, dzięki bardzo delikatnemu nadzieniu, które przygotowałam z pieczonej dyni piżmowej, delikatnego i kremowego serka Ricotta, jest bardzo subtelna w smaku. Nadzienie uwypukla smak ryby, i bardzo fajnie z nim współgra. Myślę, że będzie Wam smakować.

Zapraszam!




SKŁADNIKI:


NA CIASTO:

-240 g mąki pszennej
- 120 g masła
- sól
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 20 minut.
Po schłodzeniu wylep formę ciastem.







MASA DYNIOWA:

- 1 i  3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem)
- 1 opakowanie sera ricotta
- 1 jajo
- sól
- chili (jeżeli danie ma być dla dzieci pomiń ten składnik)
- 1 łyżka śmietany
- przyprawy: imbir, otarta skórka z limonki (ja otarłam około połowę limonki)

Masę dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, i wyłóż na ciasto.
Na wierzch poukładaj grube kawałki wędzonego łososia (dzwonki z łososia, filety, bądź podbrzusza)








TARTĘ piekłam 45 minut. Pierwsze 30 minut w temp. 170 stopni C. Ostatnie 15 minut 190 stopni C.
Piekarnik grzanie: dół + termoobieg.





Życzę smacznego!


Zapraszam WAS KOCHANI GORĄCO do polubienia mojej strony na Facebooku i kontaktu na Instagramie, tam jestem codziennie ;-).







16 komentarzy:

Witam! Dziękuję za odwiedziny! Jeśli chcesz poznać mnie bliżej, śledź mój profil na Instagramie lub Facebooku. Będziesz, zawsze na bieżąco, a mi będzie miło, Cię poznać ;-) Do zobaczenia!

INSTAGRAM 42 200 obserwatorów

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI