lipca 20, 2015

Drożdżówki z serem i wiśniami!












Jest pysznie!

Puszyste drożdżówki z serem i wiśniami! Mniammmi!
Seria na drożdżówki trwa, kto śledzi bloga ten wie hihihi ;-)
Ale ciągle za mną chodzą takie bułeczki, w różnej postaci, do kawy i na drugie śniadanie do pracy, są idealne. Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy!

To kto dziś piecze? Dajcie znać ;-)))











SKŁADNIKI:


- 500 g mąki pszennej typu babuni
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/2 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szkl. cukru
- zapach cytrynowy
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 paczki drożdży świeżych. 





Wykonanie:


rozczyn:
- do kubeczka wlej mleko, podgrzej w mikrofali (ma być ciepłe nie gorące!)
- następnie rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru

Całą mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn i pomieszaj z częścią mąki, odstaw na 25 minut. 
Nie skracaj tego czasu!

Po tym czasie zaczynamy wyrabiać ciasto, dodajemy jajka, i roztopione ciepłe ale nie gorące masło!
Ciasto wyrabiamy, energicznie ręką. 
Proces ten ma być długi. Wyrabianie ciasta powinno trwać nie mniej niż 25 minut.
Wtedy bułeczki będą puszyste.
Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Formujemy kule, z których tworzymy płaskie okręgi. Dołeczki zróbcie np. spodem kieliszka lub szklaneczki. Pozostawiamy tak na 10 minut. Dołeczki napełniamy serkiem i wiśniami.
Bułeczki możesz posmarować roztrzepanym jajkiem będą wtedy mieć piękny kolor.


Ser do bułeczek: 

- 150 g sera tłustego
- 1 żółtko
- cukier do smaku
W/w zmiksuj.


Bułeczki pieczemy w temp. 170 stopni C. czas pieczenia: 25-30 minut.








SMACZNEGO!!!









1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI