Kochani dzisiaj przygotowałam przepyszny i zdrowy tort na zimno na bazie produktów mlecznych i truskawek. Tort rozpływa się w ustach, dając słodko - kwaśny smak. Truskawki o tej porze roku są najlepsze! Warto sięgnąć po nie właśnie teraz. Tort przygotowałam na bazie jogurtu greckiego i mleka, dzięki czemu jest lekki i mniej kaloryczny, a ponadto bogaty w witaminy i wapń!
Zachęcam!
„Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego spożywaj je każdego dnia, na dowolny posiłek!"
SKŁADNIKI:
MASA NR 1.
- 400 ml jogurtu greckiego
- 200 ml mleka 3,2%
- 250 g truskawek
- 20 g żelatyny
- 50 ml gorącej wody
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
MASA NR 2.
- 300 g truskawek
- 7 g żelatyny
- łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
- truskawki
WYKONANIE:
MASA NR 1- mleko, jogurt, truskawki i cukier zmiksuj blenderem. Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie rozpuść. Wlej do zmiksowanej masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na średnią tortownicę. Wstaw do lodówki na godzinę.
MASA NR 2- truskawki zmiksuj blenderem. Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie rozpuść. Wlej do zmiksowanej masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na wcześniejszą już zastygniętą masę w tortownicy. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Podawaj zawsze zimne prosto z lodówki!
Pycha!
;-)
Życzę Wam pięknego i słonecznego dnia!
Bużka Kochani!
Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni!
Przepis zgłaszam do konkursu, trzymajcie za mnie kciuki!
;-)))
Piękny torcik :)
OdpowiedzUsuńUroczy torcik!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
dziekuję ;-)
Usuńwygląda pysznie i lekko!
OdpowiedzUsuńdzieki taka fajna pyszna pianka ;-)
UsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńDziekuję ;-)))
Usuń