czerwca 08, 2015

Jogurtowo - truskawkowy tort na zimno!










Kochani dzisiaj przygotowałam przepyszny i zdrowy tort na zimno na bazie produktów mlecznych i truskawek. Tort rozpływa się w ustach, dając słodko - kwaśny smak. Truskawki o tej porze roku są najlepsze! Warto sięgnąć po nie właśnie teraz. Tort przygotowałam na bazie jogurtu greckiego i mleka, dzięki czemu jest lekki i mniej kaloryczny, a ponadto bogaty w witaminy i wapń!
Zachęcam!

 „Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego spożywaj je każdego dnia, na dowolny posiłek!"










SKŁADNIKI:

MASA NR 1.
- 400 ml jogurtu greckiego
- 200 ml mleka 3,2%
- 250 g truskawek
- 20 g żelatyny
- 50 ml gorącej wody
- 5 czubatych łyżek cukru pudru


MASA NR 2.
- 300 g truskawek
-  7 g żelatyny
- łyżka cukru pudru

Do dekoracji:
- truskawki













WYKONANIE:

MASA NR 1-  mleko, jogurt, truskawki i cukier zmiksuj blenderem. Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie rozpuść. Wlej do zmiksowanej masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na średnią tortownicę. Wstaw do lodówki na godzinę.

MASA NR 2- truskawki zmiksuj blenderem. Żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie rozpuść. Wlej do zmiksowanej masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na wcześniejszą już zastygniętą masę w tortownicy. Wstaw do lodówki na 3 godziny.

Podawaj zawsze zimne prosto z lodówki!

Pycha!











;-)

Życzę Wam pięknego i słonecznego dnia!


Bużka Kochani!

Zapraszam na Facebooka SmykWkuchni!







Przepis zgłaszam do konkursu, trzymajcie za mnie kciuki!

;-)))



7 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI