marca 14, 2015

Sushi!










SKŁADNIKI:

- opakowanie ryżu do sushi
- ocet do ryżu
- sól, cukier do doprawienia ryżu
- łosoś wędzony
- łosoś świeży
- sos sojowy bez konserwantów
-paluszki krabowe
- kawior czarny
- ogórek zielony
- serek śmietankowy
- imbir marynowany
- kasza jaglana
- norii 
- wasabi

Tym razem zrobiłam dwa rodzaje sushi, takie normalne jak zawsze z łososiem i ryżem, i drugie totalnie inne a mianowicie z kaszy jaglanej ;-) tak tak kaszy jaglanej i powiem Wam że jest extra! Fajny patent na to jak zabierzecie sie za robienie sushi maków w domu a nagle okaże się że brakuje Wam ryżu. Spróbujcie jeżeli lubicie nowości nie zawiedziecie się!







Sposób wykonania sushi:

1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź całkowicie.

2. Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź całkowicie.

3. Zrób zaprawę do ryżu i kaszy. W szklaneczce wymieszaj ocet do ryżu, sól i cukier. Zaprawa powinna być dość ostra. Zapraw ryż, kaszę i wymieszaj.

4. Matkę bambusową wyłóż folią. Ułóż norii (błyszczącą stroną w dół), ułóż ryż zostawiając pasek 2,5 cm na samej górze.

3. na środku ryżu posmaruj wasabi, serek kremowy, ułóż łososia, ogórek (cieniutki pasek bez pesteczek!), paluszek krabowy i troszkę kawioru. Zroluj matą.

4. Ja zrobiłam następujące rolki:

- ryż, wasabi, serek kremowy, łosoś wędzony, ogórek, sezam, kawior
- ryż, wasabi, serek kremowy, łosoś pieczony, łosoś wędzony, sezam
- ryż, wasabi, serek kremowy, paluszek krabowy, ogórek, sezam
- ryż, wasabi, serek kremowy, łosoś pieczony, kawior, ogórek
- kasza jaglana, łosoś wędzony, paluszek krabowy, kawior, serek, sezam, wasabi
- kasza jaglana, wasabi, serek, łosoś pieczony, kawior, ogórek

Podajemy z marynowanym imbirem i wasabi.

Pyszne!




Prosto i szybko!

Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!

Buuuziaki!






Smacznego!!!!

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI