Proste i szybkie ciasto kruche z dużą ilością gruszek i kremem migdałowo- śmietanowym.
Ciasto przygotowałam na przyjazd bliskich. Wszystkim bardzo smakowało. Ciasto jest fajnie kruche i mokre za razem.
Polecam!
SKŁADNIKI:
na ciasto:
-500 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 jajka
- łyżka śmietany
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto jak najszybciej trzeba zagnieść. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Wylepiamy tortownicę (dużą) ciastem.
6 gruszek
- 150 ml śmietany 36%
- 2 jajka
- 3/4 szklanki migdałów (zmielonych w blenderze)
Gruszki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Ułóż pokrojone w plasterki na cieście.
Śmietanę, jajka i zmielone migdały, zmiksuj blenderem. Zalej owoce.
Piecz w nagrzanym piecu przez 55 minut w temp. 185 stopni C.
Posyp po wystudzeniu cukrem pudrem!
Smacznego!
Zapraszam na FB SmykWKuchni!
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie kusząco wygląda, takie wysokie i pełne owoców :)
OdpowiedzUsuńszkoda , ze nie ma ciasta w przekroju wyglada apetycznie
OdpowiedzUsuń