lutego 08, 2015

Karmelowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami!




 Szybkie ciasto na herbatnikach bez pieczenia, z dodatkiem masy krówkowej, budyniu i bitej śmietany. Takie banalne a taaaakie pyszne! ;-)))

Kto chętny?!!!

;-)




SŁODKIE!!!! ;-)



SKŁADNIKI NA PROSTOKĄTNĄ FORMĘ TZW. KEKSÓWKĘ

- 4 - 5 paczek herbatników
- 1 duży budyń czekoladowy z cukrem
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- puszka masy krówkowej - kajmak o smaku np. ajerkoniak lub karmel
- 150 ml schłodzonej śmietany 36%
- 6 cukierków kokosowych
- 4 łyżki Nutelli
- 400 ml mleka

Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, żółtka i budyń w proszku. Postaw na płycie (gazie) i ciągle mieszając trzepaczką doprowadź do wrzenia. Gotuj 1,5 minuty zdejmij z ognia.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż herbatniki, wyłóż masę kajmakową, przykryj herbatnikami. Kolejna warstwa to masa budyniowa, wylej 1/2 gorącej masy. Przykryj herbatnikami, wyłóż masę kajmakową, ponownie herbatniki, i masa budyniowa. Układamy herbatniki trzecią warstwę kajmaku (ostatnią) na to herbatniki, i warstwę z kremu czekoladowego np. Nutella. 
Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Wykładamy jako ostatnią warstwę śmietankę. Na wierzch posypujemy pokruszonymi cukierkami kokosowymi. Ciasto schładzamy przez trzy godziny w lodówce.
Ciasto jest bardzo smaczne, jest też dość słodkie. Jeżeli lubicie karmel i słodkości to idealne połączenie!





5 komentarzy:

  1. Obłędne ciacho :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Proszę podać wymiary blaszki. Czy budyń jest na 0,5 l mleka? Duży to nic nie mówi. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, duży budy to "Duży budyń"marki Winiary taką ma nazwę. Tak to budyń na 0,7 l mleka.
      Blaszka standardowa prostokąta ;-)))

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI