Szybkie ciasto na herbatnikach bez pieczenia, z dodatkiem masy krówkowej, budyniu i bitej śmietany. Takie banalne a taaaakie pyszne! ;-)))
Kto chętny?!!!
;-)
SŁODKIE!!!! ;-)
SKŁADNIKI NA PROSTOKĄTNĄ FORMĘ TZW. KEKSÓWKĘ
- 4 - 5 paczek herbatników
- 1 duży budyń czekoladowy z cukrem
- 2 łyżki masła
- 2 żółtka
- puszka masy krówkowej - kajmak o smaku np. ajerkoniak lub karmel
- 150 ml schłodzonej śmietany 36%
- 6 cukierków kokosowych
- 4 łyżki Nutelli
- 400 ml mleka
Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, żółtka i budyń w proszku. Postaw na płycie (gazie) i ciągle mieszając trzepaczką doprowadź do wrzenia. Gotuj 1,5 minuty zdejmij z ognia.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na dnie ułóż herbatniki, wyłóż masę kajmakową, przykryj herbatnikami. Kolejna warstwa to masa budyniowa, wylej 1/2 gorącej masy. Przykryj herbatnikami, wyłóż masę kajmakową, ponownie herbatniki, i masa budyniowa. Układamy herbatniki trzecią warstwę kajmaku (ostatnią) na to herbatniki, i warstwę z kremu czekoladowego np. Nutella.
Ubijamy schłodzoną śmietanę na sztywno. Wykładamy jako ostatnią warstwę śmietankę. Na wierzch posypujemy pokruszonymi cukierkami kokosowymi. Ciasto schładzamy przez trzy godziny w lodówce.
Ciasto jest bardzo smaczne, jest też dość słodkie. Jeżeli lubicie karmel i słodkości to idealne połączenie!
Smacznie!
OdpowiedzUsuńObłędne ciacho :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdziekuję!
UsuńWitam. Proszę podać wymiary blaszki. Czy budyń jest na 0,5 l mleka? Duży to nic nie mówi. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCześć, duży budy to "Duży budyń"marki Winiary taką ma nazwę. Tak to budyń na 0,7 l mleka.
UsuńBlaszka standardowa prostokąta ;-)))