listopada 12, 2014

Pumpkin Cheesecake / Sernik z dynią i cynamonem! /dla gości














 Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak w bardzo szybki i prosty sposób możecie przygotować sernik z dyni. Ciasto prezentuje się wspaniale i okazale, ma wyrafinowany i subtelny smak. Czas przygotowania nie zajmie Wam więcej niż 15 minut, później już tylko czekamy aż się upiecze ;-).
Jest to dobry przepis na niespodziewaną wizytę gości, czy to rodziny czy znajomych. Sernik jest przepyszny podawany na ciepło (nie tak jak standardowe serniki, które najlepiej jeść na drugi dzień).


Zapraszam!








SKŁADNIKI:


- 2 słoiczki puree z dyni piżmowej (500 ml)
- 500 g sera białego 
- 5 jajek
- 6 czubatych łyżek cukru brązowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka kakao do dekoracji ciasta + orzechy bądź migdały













Wykonanie:


Do miski wbij żółtka, dodaj brązowy cukier, cukier waniliowy i przyprawy. Zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj olej i białka. Miksuj blenderem przez 3 minuty. Dodaj pozostałe składniki, wszystko miksujemy przez około 5 -8 minut.  Masa musi być gładka i nie może mieć żadnych grudek.



*Puree z dyni jeżeli nie masz gotowego puree z dyni to po prostu możesz upiec dynię, oddzielić miąższ od skórki i zmiksować na gładką masę



Masę wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Sernik pieczemy przez 50 -60 minut w nagrzanym piecu. Studzimy przez 15- 20 minut i możemy posypać wierzch kakao (przez sitko koniecznie). 






Kto ma ochotę na chwilę słodkości?

;-)

Uwielbiam wypieki!

Buuuziaki!!!!






Przepis zgłaszam do konkursu, w którym do wygrania są książki, więcej na http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 
Moje wypieki i desery na każdą okazję


Smacznego Kochani!!!

Zapraszam na mój profil na Facebooku 
SmykWKuchni!





11 komentarzy:

  1. bardzo ciekawi mnie smak tego sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny! Wygląda na bardzo kremowy! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam tylko mrożoną dynię w kawałkach, pewnie się nie nada ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tą dynię rozmroź, włóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, dodaj cukier do niej cynamon, kardamon i 2 łyżki rodzynek, zmiksuj na gładką masę i puree gotowe ;-)))

      Usuń
  4. Przymierzam się do sernika z dynią i szukam ciekawych przepisów. Twój wygląda zachęcająco, ale napisz proszę czy można użyć zwykłą dynię i jaki powinien być ser (tłusty? normalnie dodać kostkę bez wcześniejszego mielenia?)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale i bardzo kremowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał, ależ on jest piękny! Poczęstowałabym się... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm nigdzie nie moge znaleźć informacji do jakiej temperatury należy rozgrzać piekarnik ? Ktos cos doradzi ? :D wiem ze post dodany wieki temu ale moze ktos tu jeszcze zaglada ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI