Składniki:
- 7 filetów śledzi (uprzednio namoczonych w wodzie, aby nie były zbyt słone! )
- 1 szt jabłka najlepiej kwaskowate
- 2 ziemniaki ugotowane
- 1/2 cebuli
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka śmietany 30%
- sól i pieprz
Wykonanie:
Śledzie namaczamy w wodzie, kilka razy ją wymieniamy, aby śledzie nie były zbyt słone. Gdy osiągną należyty nam smak, kroimy je na większe kawałeczki.
Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy na sito, przelewamy wrzącą wodą, dwa razy, cebula w ten sposób zmięknie i nie będzie ostra. Studzimy i wyciskamy w dłoniach.
Jabłko kroimy w kostkę, ugotowane ziemniaki również w kosteczkę.
Jabłko, ziemniaki i cebulę, mieszamy z majonezem, jogurtem i śmietaną, dodajemy śledzie. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Po tym czasie doprawiamy dopiero sałatkę do smaku solą i pieprzem, ponieważ słone śledzie już częściowo "nasolą" sałatkę. Sałatka najlepsza jest po okolo 12 godzinach marynowania w lodówce. Jest rewelacyjna!
Polecam na wigilijny stół ;-)
Zapraszam na FB!
Miłego Dnia!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.