grudnia 07, 2022

Zapiekane naleśniki piernikowe z pomarańczowym sernikiem!

 

Post we współpracy z TEFAL INGENIO #materiałsponsorowany #współpraca





Naleśniki piernikowe z pomarańczowym sernikiem- to danie po prostu należy wykonać w grudniu i zjeść ze smakiem! Jest fenomenalne w smaku, pachnie Świętami i grudniem. Odnajdziecie tutaj nuty piernika, kakao, pomarańczy, sernika i masła! Sam sposób przygotowania uważam, za naprawdę warty uwagi, wymyśliłam go kilka lat temu i do takiego sposobu podawania naleśników będę Cię namawiać, z jednego prostego powodu- tak zrobione smakują, jak najlepszy deser lub ciacho!

Piernikowe naleśniki z masą serową możesz zjeść na śniadanie lub obiad, samo przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje Ci więcej niż 20 minut.

W tym rok, jak wiesz- śledząc mój Instagram,  miałam przyjemność testować patelnie i garnki marki Tefal. W tym poście możesz zobaczyć, jak jedna patelnia może być wielozadaniowa. Na naczyniach możesz smażyć, gotować, ale również zapiekać w piecu potrawy. Dzięki odpinanej rączce, nie tylko z łatwością możemy przechowywać naczynia w kuchennej szafce, ale właśnie z dużą łatwością np. wstawiać, jak i wyjmować z piekarnika.

Garnki i patelnie Tefal Ingenio to przede wszystkim:

- powłoki Titanium i Mineralia – bezpieczne o wysokiej odporności na zadrapania,

- bezpieczna rączka, którą możemy odpinać,

- wskaźnik gotowości do działania Thermo-Signal- kolor symbolu wskazuje idealny czas nagrzania,

- super rezultaty gotowania i smażenia na indukcji

Zarówno garnki i patelnie, były przeze mnie używane niespełna cały rok. Muszę przyznać, że jest to produkt warty Twojej uwagi z kilku powodów: na tych produktach zazwyczaj smażę bez grama oleju i nigdy nic mi nie przywarło do dna, same naczynia- mam na myśli garnki są w bardzo mądry sposób wyskalowane, są idealne wtedy kiedy potrzebujesz ugotować dosłownie 1-2 jajka, jak i znajdziesz w ofercie dużo większe gabaryty garnków, w których przygotujesz obiad dla całej rodziny.

Patelnie sprawdzają się super, wtedy kiedy chcemy przygotować małą porcję jajecznicy, lub wtedy kiedy sięgamy po duży rozmiar aby usmażyć naleśniki. Zawsze każde z naczyń nagrzewało mi się super na indukcji i po same końce, co jest bardzo istotne dla każdego kto posiada ten typ kuchni w swoim domu.

W naczyniach wielokrotnie nie tylko gotowałam czy smażyłam, ale również piekłam! Bardzo często wykorzystuje mały garnek do wypieku biszkoptów 😉. Uzyskuję wtedy bardzo ładny wysoki, a jednocześnie niewielki w swej średnicy biszkopt.

Warto również zwrócić uwagę na patelnię do pancakes, jest absolutnie idealna do wykonywania pancakes bez grama oleju!

Czy poleciłabym Ci to rozwiązanie do Twojej kuchni? Absolutnie tak!

Zresztą zobacz sam/ sama, jak to wygląda od kuchni! Zostawiam Ci przepis krok po kroku w formie zdjęć, bo wiem, że takie lubisz najbardziej!



 

Korzystaj z przepisu bo jest rewelacyjny!


PRZEPIS NA PIERNIKOWE NALEŚNIKI:

- 3 jajka L

- 0,5 l mleka + 0,5 l wody

- 450 g mąki typ 480

- 2 czubate łyżki kakao

- 2 czubate łyżki odzywki czekoladowej lub czekolady do picia

- 40 skrobi ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżka przyprawy do piernika

- ¼ szklanki oleju

 

W/w składniki umieść w misie robota i całość połącz na jednolitą gładką masę.

Smaż na patelni.

 








MASA SEROWA ZE SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

- 750 g serka białego np. z wiadereczka

- 3 – 4 łyżki cukru

- 40 g proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym

- 1 x jajko

- 3 x łyżki skórki pomarańczowej

Całość mieszamy rózgą na gładką masę.

 


Ponadto:

- 80 g masła

- 4 łyżki cukru

- śmietanka/ jogurt do podania

 








Na patelnię dodaj 1 łyżkę masła.

Naleśniki smarujemy masą serową, rolujemy, tniemy na 4 równe części, układamy blisko siebie na patelni. Dodajemy na wierzch resztę masła, posypujemy cukrem i pieczemy w gorącym piecu, aż się zrumienią.

25-30 min., temp. 180 stopni C, grzanie dół, lub dół + góra.

Gotowe naleśniki polewamy śmietanką lub jogurtem wedle uznania!

Dodatkowo jeśli lubisz bardzo słodkie dania, całość przed podaniem możesz polać miodem!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI