sierpnia 21, 2022

FIT MIĘSO Z GRILLA- mój pomysł na schab


Dzisiaj ultra krótki post i przepis, ale zauważyłam, że wiele osób jest bardzo monotematycznych jeśli chodzi o wybór mięs dietetycznych.
Większość niestety sięga po kurczaka, na tym blogu pisałam już to kilkadziesiąt razy, że jakość kurczaków w Polsce jest tragiczna, jest to mięso zazwyczaj hodowane przez 8-10 tygodni, w obryzdliwych i skrajnych warunkach, często ptakom gniją w odchodach łapy.
Jeśli już decydujesz się na kurczaka, to tylko na prawdę ze sprawdzonego źródła, kurczaka bez chowu na antybiotykach i z wolnego wybiegu.
Drugą alternatywą jest indyk, trochę tak jakbyśmy zapomnieli o całej masie innego rodzaju mięsa. 
Świnia, krowa, królik. Wiem, jak to brzmi, ale przestańmy udawać, że nie jemy zwierząt...
Nazywajmy sprawy po imieniu.

Zatem co wybrać na grilla, aby to mięso było dietetyczne?

Wieprzowina, to na pewno schab i polędwiczki, chude i pyszne mięso, które możesz przygotować na wiele sposóbów,
Wołowina, to przede wszystkim steki i tutaj nie mam dobrych informacji bo dobre mięso na steka, to mięso, które wygląda jak marmur, jest użylone tłuszczem wołowym, który jest zdrowy, niestety w Polsce, praktycznie nie istnieje hodowla bydła mięsnego! W Polsce hoduje się krowy mleczne, które potem możemy kupić w formie mięsa.
Natomiast jest kilka marek w Polsce, które jakiś czas temu 1-2 lata, zaczeło sezonować wołowinę i sprzedawać już wołowinę "skurszałą" dojrzałą. Taka wołowina oczywiście dojrzewa w odpowiednich warunkach i jest dużo, dużo smaczniejsza.
Jednak na próżno szukać wołowiny, taką jak możemy bez problemu kupić za granicą.
Pomału odbudowuje się populację krów rasy czerwonej, typowej mięsnej.
 Wołowinę sezonowaną dostaniecie na pewno marki Sokołów.
Królik- mięso trochę zapomniane, wiele osób bez problemu zje świnię ale królik, kojarzy im się z miłym puchatym zwierzęciem i go pomija. No cóż, mięso królika jest bardzo zdrowe, dietetyczne, lekkie i niskokaloryczne, ten rodzaj mięsa dostaniecie w większości sklepów. 

Zatem jeśli jesz mięso, jadasz fit to oprócz kurczaka i indyka, pamiętaj, że masz jeszcze wybór taki jak: schab, polędwiczka, steki czy królik.
Oczywiście ryby i wege alternatywy to standard i chyba nie muszę o nich tu wspominać.

Jak przygotowuje fit schab?


Mięso dzielę na porcje, troszkę rozgniatam tłuczkiem (minimalnie), marynuje w musztardzie MAILLE dijon, kilku łyżkach kefiru lub maślanki, dodaje świeże zioła, które są kluczowe: szałwia, majeranek i oregano, wstawiam na 5-10 godzin do lodówki i grilluje, bez żadnego oleju czy oliwy.
Takie mięso jest soczyste i pyszne, podaje z sałatką, jemy bez pieczywa.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI