kwietnia 14, 2022

NAJWAŻNIEJSZE ZASADY PRZY ROBIENIU ŻURKU WIELKANOCNEGO

żurek na wielkanoc

Wielkanoc bez żurku, raczej sobie komukolwiek ciężko wyobrazić. Żurek na Święta Wielkiej Nocy być po prostu musi! Zamienie żurek podawany jest z barszczem białym, czym tak na prawdę różnią się te zupy? Cały szkopuł tkwi w szczegółach a dokładnie w rodzaju użytej mąki, żurek przygotowuje się na zakwasie żytnim (choć niektórzy eksperymentują i mieszają mąkę żytnią z gryczaną), barszcz biały jest na mące pszennej i ma zdecydowanie więcej śmietany.

Co dom- to inny żurek, ja swój smak żurku zapamiętałam, taki, jak robiła moja babcia. 
Lubię kiedy żurek jest odpowiednio kwaśny, ma aromat grzybów i oczywiście wędzonki.
Do żurku zawsze dodajemy świeżo otarty w dłoniach majeranek, taka mała czynność a zmienia bardzo wiele, ponieważ majeranek tylko wtedy uwalnia swoją woń i aromat.
Suszone grzyby nadadzą wyjątkowego aromatu i głębokiego smaku potrawie. Zawsze do żurku na zakwasie wybieram suszone prawdziwki, które sami zbieramy późnym latem.
Wywar do żurku przygotowuję na: wędzonym boczku, nie pomyl się i nie kupuj boczku parzonego, wędzonych żeberkach wieprzowych i białej dobrej jakości kiełbasie. 
Co ważne aby kiełbasa nie popękała w trakcie gotowania, nakłuj flak szpilką w kilku miejscach, dzięki czemu odda dużo smaku do zupy, a flak podczas gotowania nie pęknie.
Do wywaru na żurek zawsze dodaję dużo czosnku, liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie, świeży majeranek i suszony, sól. Z warzyw bardzo często w żurku również gotuje ziemniaki, pokrojone w kostkę.
Żurek zabielam odrobiną śmietany 30-36% i zawsze dodaje 1-2 łyżki kremu chrzanowego, to bardzo ale to bardzo wzbogaca smak potrawy.
Całość na talerzu podaje z odrobiną szczypiorku - nie pomyl z dymką ;-)
Pamiętaj, że zakwas na żurek zawsze dodajmy dopiero kiedy wszystko jest już ugotowane i miękkie.



składniki na żurek wielkanocny/ duży garnek:

- 4 x 3cm plastry wędzonego boczku
- płat wędzonych żeberek
- 3/4 główki czosnku
- majeranek, 
- 6 liści laurowych
- 5 x ziele angielskie
- 9 -10 x kuleczka czarnego pieprzu
- 2-3 garście suszonych grzybów
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- zakwas na żurek
- śmietana
- szczypiorek
- jajka do podania
- chrzan lub krem chrzanowy
- chleb do podania
- sól 

Wykonanie:

Wszystko gotujemy, kiedy całość jest dobra, dodajemy zakwas, zagotowujemy całość.
Dodajemy majeranek, śmietanę i chrzan.
Podaję z jajkiem i szczypiorkiem.

żurek na Wielkanoc



żurek z jajkiem

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI