Wielkanoc bez żurku, raczej sobie komukolwiek ciężko wyobrazić. Żurek na Święta Wielkiej Nocy być po prostu musi! Zamienie żurek podawany jest z barszczem białym, czym tak na prawdę różnią się te zupy? Cały szkopuł tkwi w szczegółach a dokładnie w rodzaju użytej mąki, żurek przygotowuje się na zakwasie żytnim (choć niektórzy eksperymentują i mieszają mąkę żytnią z gryczaną), barszcz biały jest na mące pszennej i ma zdecydowanie więcej śmietany.
Co dom- to inny żurek, ja swój smak żurku zapamiętałam, taki, jak robiła moja babcia.
Lubię kiedy żurek jest odpowiednio kwaśny, ma aromat grzybów i oczywiście wędzonki.
Do żurku zawsze dodajemy świeżo otarty w dłoniach majeranek, taka mała czynność a zmienia bardzo wiele, ponieważ majeranek tylko wtedy uwalnia swoją woń i aromat.
Suszone grzyby nadadzą wyjątkowego aromatu i głębokiego smaku potrawie. Zawsze do żurku na zakwasie wybieram suszone prawdziwki, które sami zbieramy późnym latem.
Wywar do żurku przygotowuję na: wędzonym boczku, nie pomyl się i nie kupuj boczku parzonego, wędzonych żeberkach wieprzowych i białej dobrej jakości kiełbasie.
Co ważne aby kiełbasa nie popękała w trakcie gotowania, nakłuj flak szpilką w kilku miejscach, dzięki czemu odda dużo smaku do zupy, a flak podczas gotowania nie pęknie.
Do wywaru na żurek zawsze dodaję dużo czosnku, liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie, świeży majeranek i suszony, sól. Z warzyw bardzo często w żurku również gotuje ziemniaki, pokrojone w kostkę.
Żurek zabielam odrobiną śmietany 30-36% i zawsze dodaje 1-2 łyżki kremu chrzanowego, to bardzo ale to bardzo wzbogaca smak potrawy.
Całość na talerzu podaje z odrobiną szczypiorku - nie pomyl z dymką ;-)
Pamiętaj, że zakwas na żurek zawsze dodajmy dopiero kiedy wszystko jest już ugotowane i miękkie.
składniki na żurek wielkanocny/ duży garnek:
- 4 x 3cm plastry wędzonego boczku
- płat wędzonych żeberek
- 3/4 główki czosnku
- majeranek,
- 6 liści laurowych
- 5 x ziele angielskie
- 9 -10 x kuleczka czarnego pieprzu
- 2-3 garście suszonych grzybów
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- zakwas na żurek
- śmietana
- szczypiorek
- jajka do podania
- chrzan lub krem chrzanowy
- chleb do podania
- sól
Wykonanie:
Wszystko gotujemy, kiedy całość jest dobra, dodajemy zakwas, zagotowujemy całość.
Dodajemy majeranek, śmietanę i chrzan.
Podaję z jajkiem i szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.