kwietnia 11, 2022

JAK ZROBIĆ DOMOWY LEKKI SOS TATARSKI NA WIELKANOC

fit sos tatarski



Wielkanoc dosłownie za dwa dni, więc przychodzę do Was z przepisem na lekki sos tatarski. Sos tatarski jest super dodatkiem do jaj na twardo, mięs, wędlin lub jako dip do warzyw, można go również używać do pieczonych ziemniaków, czy gotowanych kasz do obiadu. Ma wiele zastosowań, lubię go przygotowywać na Wielkanoc.

Sos tatarki, ten który możemy kupić w sklepie jest na bazie majonezu i jest to produkt wysokokaloryczny, podpowiem Ci, jak ja robię ten sos aby był równie smaczny ale jednak o połowę mniej kaloryczny.

Przepis na FIT SOS TATARSKI

SKŁADNIKI:

- 5-6 ogórków kiszonych

- słoik marynowanych pieczarek (około 650 ml)

- garść konserwowej kukurydzy

- 1 słoiczek kaparów

- jogurt grecki, śmietana 12%, łyżeczka musztardy dijon miodowej (MAILLE według mnie najlepsza), łyżeczka majonezu

- do ostrości dodaje 1/2 łyżeczki sosu sriracha (możesz użyć pieprzu lub dodać posiekaną cebulkę, ja nie znoszę cebuli surowej w żadnych sosach)

WYKONANIE

Ogórki i pieczarki należy bardzo drobno posiekać, jednego zawsze ścieram na tarce aby puścił sok jeszcze bardziej, całość mieszamy i doprawiamy. Pamiętaj, że robimy sos a nie sałatkę ;-), masa ma być w konsystencji lekka i przypominać właśnie sos.

Sos najlepiej smakuje po schłodzeniu go przez 1 godzinę w lodówce.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI