Sos tatarki, ten który możemy kupić w sklepie jest na bazie majonezu i jest to produkt wysokokaloryczny, podpowiem Ci, jak ja robię ten sos aby był równie smaczny ale jednak o połowę mniej kaloryczny.
Przepis na FIT SOS TATARSKI
SKŁADNIKI:
- 5-6 ogórków kiszonych
- słoik marynowanych pieczarek (około 650 ml)
- garść konserwowej kukurydzy
- 1 słoiczek kaparów
- jogurt grecki, śmietana 12%, łyżeczka musztardy dijon miodowej (MAILLE według mnie najlepsza), łyżeczka majonezu
- do ostrości dodaje 1/2 łyżeczki sosu sriracha (możesz użyć pieprzu lub dodać posiekaną cebulkę, ja nie znoszę cebuli surowej w żadnych sosach)
WYKONANIE
Ogórki i pieczarki należy bardzo drobno posiekać, jednego zawsze ścieram na tarce aby puścił sok jeszcze bardziej, całość mieszamy i doprawiamy. Pamiętaj, że robimy sos a nie sałatkę ;-), masa ma być w konsystencji lekka i przypominać właśnie sos.
Sos najlepiej smakuje po schłodzeniu go przez 1 godzinę w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.