Przepyszne i kremowe puree z zielonego groszku, kocham je miłością wielka i robię od wielu wielu lat. To jeden z moich ulubionych sposobów na świeży mrożony groszek.
Taki krem z groszku ma wiele zastosowań i możesz go użyć do:
- obiadu jako dodatek
- podać z karmelizowanymi młodymi marchewkami, pieczonymi marchewkami, kalafiorem czy innymi warzywami,
- na grzankę z chleba z jajkiem poszetowym, ziołami
- na grzankę z chleba z łososiem i parmezanem
- do makaronu pszennego lub z cukinii czy marchewki
- do risotta
- do steków z grilla
- do ryb grillowanych lub pieczonych
- jako zdrowy dip do przystawek
- jeść zamiast hummus
- w wersji na ciepło smakuje wybornie jako pyszna zupa!
PRZEPIS NA PUREE Z ZIELONEGO MROŻONEGO GROSZKU
- 250 g mrożonego groszku
- 1/2 dojrzałego awokado
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- dwie garście świeżej mięty (absolutnie nie używaj suszonych ziół)
- 1/2 szklanki mleka z nerkowców lub orzechów laskowych/pistacji (jeśli tolerujesz BM to mleko krowie lub woda)
W/w składniki zmiksuj na gładki puszysty krem, podawaj od razu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.