grudnia 03, 2021

Babka drożdżowa a'la panettonne



babka na święta



babka drożdżowa



 Dzisiaj przychodzę z przepisem na babkę a'la Panettone. Oryginalna receptura jest bardzo skomplikowana i raczej trudna do odtworzenia w domu, historię tej babki opisywałam Wam ostatnio na moim Instagramie. Powstała z miłości i mezaliansu, ale to już wiecie. Oryginalne babki panettone wypiekane w Italii, charakteryzują się niesamowitym puchem, stygną odwracane do góry nogami. Mój wypiek to tylko babka a'la Panettone, jednak w smaku niesamowicie ją udaje ;-). 

Może spróbujesz?










receptura babka a'la panettone


dzień 1;

składniki:

100 g mąki typ 00 (włoska na pizze)

100 wody

kulka wielkości zielonego groszku, drożdży świeżych


Całość wymieszaj, przykryj folią i pozostaw na 24 h.

dzień 2:

Zaczyn z dnia 1, dodaj do miski:

- 100 g mąki typ 00

- 100 g mleka

- odstaw na 12 do 20 h przykryte folią.


Ciasto właściwe:

Cały zaczyn,

- 100 g masła stopionego w rondelku, powinno być letnie ale nie może być gorące!

- 370 g mąki typ 00 lub tortowej

- 5 żółtek

- 15 g drożdży świeżych

- 150g cukru pudru

- naturalny aromat pomarańczowy


W/w składniki umieść w misie i wyrabiaj robotem z hakiem przez 4 minuty, do połaczenia się skąłdników.

Odstaw na 20 minut.

Ponownie uruchom robota i wyrabiaj ciasto przez 25 minut, u mnie na prędkości 4.

Dodaj 200 g bakali ( skórka pomarańczowa, żurawina, rodzynki) na wierzch ciasta i przykryj ściereczką, odstaw na 2 h do wyrośnięcia.

Ciasto wyjmij na blat, zagnieć w dłoniach, tak aby bakalie równo się rozłożyły.

Wysoką formę ( ja używam tortownicy o średnicy około 20-22 cm, bardzo wysokiej (2 razy tyle wyższa niż normalna), możesz też zrobić mini panttone, i użyć puszek po zielonym groszku czy kukurydzy, dobrze je umyć i wysmarować masłem przed pieczeniem.

Ciasto umieszczam w formie wyłożonej papierem, górę smaruje roztrzepanym jajkiem,  i odstawiam do wyrośnięcia na około 40 minut.


Ciasto piekłam 45 minut w temp. 180 stopni C, grzanie dół.

Pamiętaj aby czas pieczenia dopasować do swojego piekarnika i do wielkości formy jaką użyjesz.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI