listopada 16, 2021

Sernik piernikowy z puchem z bitej śmietany!




Sernik na święta




Sernik pierniczkowy na Święta Bożego Narodzenia. Przepyszny, łatwy do zrobienia.
Smakuje wybornie!


Sernik na ciasteczkowym spodzie z pierniczków, kremowa masa sernikowa w dwóch smakach, śmietankowym i kakaowym, na górze puch z bitej śmietany!

Polecam serdecznie!








PRZEPIS NA SERNIK PIERNICZKOWY

SKŁADNIKI

spód:
400g domowych pierniczków lub innych kruchych ciasteczek
90 g stopionego masła

Ciastka zmiksuj na pył dodaj masło, wymieszaj całość, wyłóż dno średniej tortownicy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiecz spód przez 20 minut.

masa serowa:
3 jaja M
200 g cukru pudru
1 prawdziwy ekstrakt waniliowy
800 g twarogu kremowego tłustego
100 g śmietany 36%
1 cukier waniliowy
110 g stopionego masła
50 g skrobi ziemniaczanej lub budyniu o smaku waniliowym (proszek z torebki)


W/w składniki zmiksuj blenderem, krótko aby nie napowietrzać masy (wtedy sernik nie opadanie!)

Połowę masy wylej na podpieczony spód.
Do drugiej części dodaj 3 łyżki kakao wymieszaj lub zmiksuj i wylej robiąc okręgi.


Pieczemy 2 godziny 150°C góra-dół (najlepiej w kąpieli wodnej)

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach

Ja piekę zawsze na noc sernik, ponieważ serniki są najlepsze na drugi dzień, muszą całkowicie się wystudzić.
Jak wystygnie w piekarniku, wstawiam do lodówki na noc.
Rano ubijam 400 ml zimnej śmietany 30 lub 36% z 3-4 łyżkami cukru pudru, wykładam na wierzch, osypuje kakao i gotowe!

Znika za szybko!









 




1 komentarz:

  1. Sernik i zdjęcia przepiękne, na jaką wielkość foremki są podane składniki?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI