Sernik pierniczkowy na Święta Bożego Narodzenia. Przepyszny, łatwy do zrobienia.
Smakuje wybornie!
Sernik na ciasteczkowym spodzie z pierniczków, kremowa masa sernikowa w dwóch smakach, śmietankowym i kakaowym, na górze puch z bitej śmietany!
Polecam serdecznie!
PRZEPIS NA SERNIK PIERNICZKOWY
SKŁADNIKI
spód:
400g domowych pierniczków lub innych kruchych ciasteczek
90 g stopionego masła
Ciastka zmiksuj na pył dodaj masło, wymieszaj całość, wyłóż dno średniej tortownicy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiecz spód przez 20 minut.
masa serowa:
3 jaja M
200 g cukru pudru
1 prawdziwy ekstrakt waniliowy
800 g twarogu kremowego tłustego
100 g śmietany 36%
1 cukier waniliowy
110 g stopionego masła
50 g skrobi ziemniaczanej lub budyniu o smaku waniliowym (proszek z torebki)
W/w składniki zmiksuj blenderem, krótko aby nie napowietrzać masy (wtedy sernik nie opadanie!)
Połowę masy wylej na podpieczony spód.
Do drugiej części dodaj 3 łyżki kakao wymieszaj lub zmiksuj i wylej robiąc okręgi.
Pieczemy 2 godziny 150°C góra-dół (najlepiej w kąpieli wodnej)
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach
Ja piekę zawsze na noc sernik, ponieważ serniki są najlepsze na drugi dzień, muszą całkowicie się wystudzić.
Jak wystygnie w piekarniku, wstawiam do lodówki na noc.
Rano ubijam 400 ml zimnej śmietany 30 lub 36% z 3-4 łyżkami cukru pudru, wykładam na wierzch, osypuje kakao i gotowe!
Znika za szybko!
Sernik i zdjęcia przepiękne, na jaką wielkość foremki są podane składniki?
OdpowiedzUsuń