Świąteczna przepyszna rolada z indyka nadziewana grzybami leśnymi i aksamitnie kremową musztardą MAILLE Mittelscharf, podana z ulubionymi ziemniaczkami hasselback, smakowity pomysł na obiad świąteczny lub noworoczny. Cały sekret, jak zawsze tkwi w szczegółach, co zrobić aby rolada była intensywnie grzybowa, aby nadzienie było puszyste, a samo mięso mięciutkie?
Wszystkie moje tipy i podpowiedzi znajdziesz w tym poście, dodam również, że rolada jest bardzo prosta do wykonania, dzięki czemu przygotowanie takiego obiadu zajmie Ci chwilę. Polecam gorąco!
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z INDYKA NADZIEWANA KREMOWYM MUSEM Z GRZYBÓW LEŚNYCH
składniki:
- 2 x polędwiczka z piersi indyka
- 1 x musztarda MAILLE Mittelscharf
- 2 szklanki obgotowanych grzybów leśnych: prawdziwków lub podgrzybków
- 2 ząbki czosnku
- masło, oliwa z oliwek
- 2- 3 bułki lub 3/4 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych
Wykonanie:
Suszone grzyby zmiel na pył w młynku.
Obgotowane grzyby przesmaż na maśle i oliwie, z dodatkiem posiekanego czosnku i natki pietruszki.
Usmażone grzyby posiekaj, dodaj bułkę tartą lub namoczone w bulionie bułki, całą zawartość musztardy MAILLE Mittelscharf, dopraw mus solą i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem.
Polędwiczki z indyka rozetnij nożem aby uformować blat mięsa, zawiń w folię i roztłucz tłuczkiem. Połóż platy mięsa obok siebie, posmaruj musem grzybowym i zroluj roladę.
Roladę umieść w rękawie do pieczenia, posmaruj obficie masłem i oliwą z oliwek, dodaj gałązkę rozmarynu. Rękaw zamknij z każdej strony, sznureczkiem.
Roladę umieść w tzw. keksówce- wtedy masz pewność, że pięknie się upiecze.
Roladę pieczemy około 1,5 godziny w temp 180°C, rozcinamy rękaw i pieczemy aby rolada się zarumieniła. Gotowe.
Ziemniaki husselback:
- 10 -15 sztuk ziemniaków
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 6 ząbków czosnku
- świeży rozmaryn lub tymianek
- sól morska
Ziemniaki umyj, wyszoruj. Natnij nożem. Ułóż na blaszce, polej obficie oliwą, posmaruj masłem, oprósz solą. Całe naczynie nakryj szczelnie folią aluminiową i zapiekaj ziemniaki razem z roladą przez 1,5 godziny w temp. 180°C, zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 15 -20 minut aby się zrumieniły.
Roladę podawaj z ziemniaczkami. Świąteczna rolada z indyka smakuje wybornie na ciepło, jak i na zimno! Polecam gorąco! Jest przepyszna!
Wskazówki:
- Do dekoracji mięsa użyj: owoców granata, kaki lub winogrono.
- Do nadzienia użyj, jak podano w przepisie suszonych grzybów, to one spotęgują doznania smakowe
- Do zapiekania rolady wykorzystaj keksówkę, dzięki czemu rolada nabierze idealnego kształtu
- więcej inspiracji znajdziesz na https://uk.maille.com/blogs/
Życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.