grudnia 23, 2020

Świąteczna rolada z indyka nadziewana grzybami!




 Świąteczna przepyszna rolada z indyka nadziewana grzybami leśnymi i aksamitnie kremową musztardą MAILLE Mittelscharf, podana z ulubionymi ziemniaczkami hasselback, smakowity pomysł na obiad świąteczny lub noworoczny. Cały sekret, jak zawsze tkwi w szczegółach, co zrobić aby rolada była intensywnie grzybowa, aby nadzienie było puszyste, a samo mięso mięciutkie? 

Wszystkie moje tipy i podpowiedzi znajdziesz w tym poście, dodam również, że rolada jest bardzo prosta do wykonania, dzięki czemu przygotowanie takiego obiadu zajmie Ci chwilę. Polecam gorąco!







ŚWIĄTECZNA ROLADA Z INDYKA NADZIEWANA KREMOWYM MUSEM Z GRZYBÓW LEŚNYCH



składniki:

- 2 x polędwiczka z piersi indyka

- 1 x musztarda MAILLE Mittelscharf

- 2 szklanki obgotowanych grzybów leśnych: prawdziwków lub podgrzybków

- 2 ząbki czosnku

- masło, oliwa z oliwek

- 2- 3 bułki lub 3/4 szklanki bułki tartej

- sól, pieprz

- natka pietruszki

- 1/2 szklanki suszonych grzybów leśnych




Wykonanie:

Suszone grzyby zmiel na pył w młynku.

Obgotowane grzyby przesmaż na maśle i oliwie, z dodatkiem posiekanego czosnku i natki pietruszki.

Usmażone grzyby posiekaj, dodaj bułkę tartą lub namoczone w bulionie bułki, całą zawartość musztardy MAILLE Mittelscharf, dopraw mus solą i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem.

Polędwiczki z indyka rozetnij nożem aby uformować blat mięsa, zawiń w folię i roztłucz tłuczkiem. Połóż platy mięsa obok siebie, posmaruj musem grzybowym i zroluj roladę.

Roladę umieść w rękawie do pieczenia, posmaruj obficie masłem i oliwą z oliwek, dodaj gałązkę rozmarynu. Rękaw zamknij z każdej strony, sznureczkiem.

Roladę umieść w tzw. keksówce- wtedy masz pewność, że pięknie się upiecze.

Roladę pieczemy około 1,5 godziny w temp 180°C, rozcinamy rękaw i pieczemy aby rolada się zarumieniła. Gotowe.




Ziemniaki husselback:

- 10 -15 sztuk ziemniaków

- 4 łyżki masła

- 4 łyżki oliwy z oliwek

- 6 ząbków czosnku

- świeży rozmaryn lub tymianek

- sól morska

Ziemniaki umyj, wyszoruj. Natnij nożem. Ułóż na blaszce, polej obficie oliwą, posmaruj masłem, oprósz solą. Całe naczynie nakryj szczelnie folią aluminiową i zapiekaj ziemniaki razem z roladą przez 1,5 godziny w temp. 180°C, zdejmij folię i zapiekaj jeszcze 15 -20 minut aby się zrumieniły.

Roladę podawaj z ziemniaczkami. Świąteczna rolada z indyka smakuje wybornie na ciepło, jak i na zimno! Polecam gorąco! Jest przepyszna!


Wskazówki:

- Do dekoracji mięsa użyj: owoców granata, kaki lub winogrono.

- Do nadzienia użyj, jak podano w przepisie suszonych grzybów, to one spotęgują doznania smakowe

- Do zapiekania rolady wykorzystaj keksówkę, dzięki czemu rolada nabierze idealnego kształtu

- więcej inspiracji znajdziesz na https://uk.maille.com/blogs/recipes


Życzę smacznego!















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI