Wytrawne placuszki typu pancakes to super pomysł na letni obiad, lunch czy kolację. Placuszki przygotowałam z cukinii, mąki orkiszowej i białego twarogu. Są pyszne, sycące i z dodatkiem dowolnej sałaty, pomidorków i parmezanu pełnią rolę pełnowartościowego obiadu. Robi się je bardzo szybko i co najważniejsze teraz można je robić z młodej cukinii. Polecam każdemu miłośnikowi placuszków!
PRZEPIS NA PLACUSZKI Z CUKINII
- 400 g cukinii startej na tarce
- 90 g wody z odciśniętej cukini
- 250 g mąki orkiszowej typ 700
- mieszanka ziół do smaku
- 2 duże jajka
- 100 g twarogu
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Odciśnij w dłoniach z nadmiaru soku.
W/w składniki umieść w misie i rózgą wymieszaj na gęste ciasto.
Smaż na złoty kolor.
Podawaj z roszponką lub rukolą, parmezanem i np. burattą.
Są przepyszne w takiej wersji.
Super przepis! Na pewno sprawdzę go u siebie w kuchni ;)
OdpowiedzUsuń