lipca 31, 2020

Sałatka z polędwiczką wieprzową



Sałatka z pyszną polędwiczką wieprzową to moja propozycja na lekki ale sycący i pełnowartościowy obiad lub kolację. Na talerzu macie super zbilansowane smaki, świetne połączenia. Sałatka jest przepyszna i bardzo prosta.
Możecie ją wykonać w zaledwie 20 minut. 
Najważniejsze jest w niej mięso i trzeba je przygotować perfekcyjnie, tak aby polędwiczka była mięciutka, nie może być twarda, sucha ani gumowata, jak to zrobić opisuje poniżej!





PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z POLĘDWICZKĄ WIEPRZOWĄ:

dla 2 osób



- 1/2 polędwiczki wieprzowej 
-  4 garście ulubionej mieszanki sałat
- świeże zioła szałwia, tymianek lub macierzanka
- dymka
- rzodkiewka
- jabłko golden delicious
- 2-3 sztuki pieczonych ziemniaków (możesz pominąć)
- pasują też do niej świetnie kapary, ale akurat mi się skończyły i nie ma ich na zdjęciu, jednak zawsze je dodaje, więc polecam
- olej do smażenia
- oliwa do sałatki
- przyprawa do mięsa 
- 1 ząbek czosnku


JAK SMAŻYĆ MIĘSO?


- polędwiczkę oczyść z błony

- mięso kroimy na takiej samej grubości plastry, dzięki czemu każdy kawałek smażymy tak samo, nacieramy przyprawą

- na minimalnej ilości oleju- przesmaruj patelnię tylko pędzelkiem- smażymy mięso, rozgnieciony ząbek czosnku, zioła świeże (wszytko odda smak i aromat) na patelni nie może być wody, bo wtedy dusicie mięso w sosie własnym i będzie gumowate albo twardawe a na końcu je przesuszycie,

- mięso smażymy z jednej strony następnie z drugiej strony

- usmażone (będziesz to widział po zmianie koloru z boku polędwiczki, po naciśnięciu nie może wypływać krew) polędwiczki odłóż na talerz i daj się rozluźnić mięsu 5 minut.
- mięso i sok, który z niego wypłynął ponownie wrzuć na patelnie i z każdej ze stron podsmaż po 30 -40 sekund, zamykając w ten sposób całkowicie pory mięsa i całą soczystość. Możesz tutaj polędwiczkę podlać winem i poddusić, wtedy zwiększ temp kuchni na max, dodaj chlust wina i poczekaj aż sos się zredukuje co najmniej o 70%.

- na talerzu ułóż sałaty, pokrojone mięso, pozostałe składniki, całość polej oliwą z oliwek, sosem z patelni. 

- gotowe smacznego!



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI