maja 27, 2019

Inkaccino


Art latte to artystyczne malowanie różnych wzorów za pomocą spienionego mleka na świeżo zaparzonej kawie. Jest to niewątpliwie duża sztuka, a ci z Was, którzy próbowali przygotować taką ozdobę wiedzą, że nie jest to prosta sprawa. Dlatego dzisiaj przychodzę Wam z pomocą. Jeśli nie mamy umiejętności jak prawdziwi bariści, możemy przygotować wzór używając szablonu i np. kakao lub karobu.







Jak przygotować Inkaccino jak z kawiarni?


Inkaccino

- 1 porcja świeżo zaparzonej Kawy Inki
- 150 ml spienionego mleka
- odrobina kakao


Potrzebujemy:
świeżo zaparzonej kawy Inki - u mnie o smaku mlecznym

- spienionego mleka, im wyższa zawartość tłuszczu w mleku tym lepiej się będzie spieniać.

Mleko możesz spienić dyszą od ekspresu bądź spieniaczem do mleka

Przygotowanie:

- do filiżanki ze świeżo zaparzoną Inką, wlej dobrze spienione mleko i za pomocą szablonu wykonaj wzorek. Możesz użyć kakao ale sprawdzi się również drobno starta gorzka czekolada, cynamon czy kardamon

- szablon możesz wykonać samodzielnie. Odrysuj formę filiżanki na tekturze, wytnij w
kółeczku dowolny wzór- serduszko, gwiazdkę itd. Taki szablon możesz wykorzystywać
wielokrotnie, bądź tworzyć nowe - pobudzając swoją kreatywność. Warto zaangażować w
taką zabawę dzieci, które na swoich napojach z Inki, będą mogły namalować dowolny wzór za pomocą szablonu i kakao.




Życzę Ci smacznego i dużo dobrej zabawy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI