Art latte to artystyczne malowanie różnych wzorów za pomocą spienionego mleka na świeżo zaparzonej kawie. Jest to niewątpliwie duża sztuka, a ci z Was, którzy próbowali przygotować taką ozdobę wiedzą, że nie jest to prosta sprawa. Dlatego dzisiaj przychodzę Wam z pomocą. Jeśli nie mamy umiejętności jak prawdziwi bariści, możemy przygotować wzór używając szablonu i np. kakao lub karobu.
Jak przygotować Inkaccino jak z kawiarni?
Inkaccino
- 1 porcja świeżo zaparzonej Kawy Inki
- 150 ml spienionego mleka
- odrobina kakao
Potrzebujemy:
świeżo zaparzonej kawy Inki - u mnie o smaku mlecznym
- spienionego mleka, im wyższa zawartość tłuszczu w mleku tym lepiej się będzie spieniać.
Mleko możesz spienić dyszą od ekspresu bądź spieniaczem do mleka
Przygotowanie:
- do filiżanki ze świeżo zaparzoną Inką, wlej dobrze spienione mleko i za pomocą szablonu wykonaj wzorek. Możesz użyć kakao ale sprawdzi się również drobno starta gorzka czekolada, cynamon czy kardamon
- szablon możesz wykonać samodzielnie. Odrysuj formę filiżanki na tekturze, wytnij w
kółeczku dowolny wzór- serduszko, gwiazdkę itd. Taki szablon możesz wykorzystywać
wielokrotnie, bądź tworzyć nowe - pobudzając swoją kreatywność. Warto zaangażować w
taką zabawę dzieci, które na swoich napojach z Inki, będą mogły namalować dowolny wzór za pomocą szablonu i kakao.
- spienionego mleka, im wyższa zawartość tłuszczu w mleku tym lepiej się będzie spieniać.
Mleko możesz spienić dyszą od ekspresu bądź spieniaczem do mleka
Przygotowanie:
- do filiżanki ze świeżo zaparzoną Inką, wlej dobrze spienione mleko i za pomocą szablonu wykonaj wzorek. Możesz użyć kakao ale sprawdzi się również drobno starta gorzka czekolada, cynamon czy kardamon
- szablon możesz wykonać samodzielnie. Odrysuj formę filiżanki na tekturze, wytnij w
kółeczku dowolny wzór- serduszko, gwiazdkę itd. Taki szablon możesz wykorzystywać
wielokrotnie, bądź tworzyć nowe - pobudzając swoją kreatywność. Warto zaangażować w
taką zabawę dzieci, które na swoich napojach z Inki, będą mogły namalować dowolny wzór za pomocą szablonu i kakao.
Życzę Ci smacznego i dużo dobrej zabawy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.