kwietnia 02, 2019

Zdrowy lunch box do pracy z łososiem!





Zdrowe i pyszne lunch boxy taki mi się zrodził w głowie projekt na kilka kolejnych postów na blogu. Dlaczego? Bo doskonale wiem, że nie ma nic gorszego, jak nudne jedzenie w pracy, albo buła od "Pana Kanapki" ;-). Jednym z najlepiej klikających się postów na moim blogu jest post, w którym prezentowałam Wam zestawienie super sałatek do pracy na cały tydzień. Teraz chciałabym przygotować dla Was lunch boxy pełne smaku, aromatu i treści. Takie, po których będziecie syci ale bez uczucia ciężkości. Chciałam je przygotować też tak aby jeśli np. pieczemy warzywa, to móc je wykorzystać przez kilka dni. W różny sposób, ale aby przygotowanie takiego lunch boxu było kwestią chwili rano. 


Założyłam sobie, że po prostu jednym popołudniem w tygodniu przygotowujemy bazę, z której korzystamy cały tydzień lub kilka kolejnych dni. Taką bazą są pieczone warzywa, ich przygotowanie zajmuje jakieś 10 minut resztę roboty robi piekarnik. Teraz wiosną to już w ogóle jest to dziecinnie proste, bo tych warzyw jest dużo, pojawiają się też nowalijki, które z łatwością możemy dodać do lunch boxów. 
Jeśli jednego dnia wrzucimy na dwie blaszki sporo różnych warzyw i je upieczemy, możemy spokojnie przez 5 kolejnych dni z nich korzystać. Ważne aby zaplanować sobie mniej więcej z czy chcemy łączyć dane produkty. Ale w tym już moja głowa! Przez 4 kolejne dni będę tutaj publikować posty na lunch boxy, aby pokazać Ci, jak łatwo i szybko możesz zjeść smacznie, zdrowo i ciekawie!






Najważniejsze to - przygotowanie pieczonych warzyw, możesz też od razu upiec na jednej blaszce rybę np. łososia lub krewetki lub filet z indyka. Wybierz ten rodzaj białka, który lubisz.
Warzywa, które proponuje Ci upiec to dynia piżmowa, kilka szalotek, lub czerwonej cebuli, młode marchewki ( te w domyśle na kolejne dni, aby nie marnować energii ani czasu), czosnek czy cukinię. Te produkty będą współgrały z resztą składników, które będziemy wykorzystywać przez kolejne dni,  w taki sposób aby nic się nie marnowało. A Ty, abyś nie tracił czasu na przygotowanie jedzenia.


SKŁADNIKI:

- pieczona dynia piżmowa
- pieczona szalotka
- garść ulubionej sałaty u mnie roszponka sprawdzi się też rukola
- świeże zioła bazylia lub kolendra
- sos pomidorowy (możesz użyć gotowej passaty pomidorowej)
- dla chrupkości orzechy włoskie mogą być też np. pestki dyni
- porcja ugotowanego dzikiego ryżu
- dzwonko łososia


Wykonanie:

- warzywa pokrój i partiami ułóż na blaszce, dynię w duże talarki, cebulkę w ósemkę, młode marchewki w całości. Warzywa skrop oliwą z oliwek, posyp przyprawą curry, solą i polej miodem lub syropem klonowym (niezbyt dużo!). Pieczemy na złoty kolor, u mnie 180 stopni około 45 minut. Jeśli pieczesz od razu obok warzyw łososia to pamiętaj, że wstawiamy ryby do nagrzanego piekarnika w zależności od grubości czas pieczenia to kilka lub kilkanaście minut by nie były wysuszone.

- do pojemnika lub na talerz nakładamy ugotowany ryż, łososia, plaster dyni pieczonej, cebulkę i pozostałe składniki. Do sosu pomidorowego zawsze dodaje 1 ząbek pieczonego czosnku i rozgniatam widelcem, całość polewam oliwą z oliwek i gotowe! 
Kto by nie chciał zjeść takiego lunchu w pracy? Nie ma opcji! Każdy by zjadł! ;-)


Od razu w tym poście napiszę Ci, że piekąc warzywa na dwóch blaszkach na jednej możesz upiec jedną lub dwie porcje łososia (jeśli szykujesz obiad dla swojego partnera lub partnerki, bądź następnego dnia również będziesz chciał zrobić lunch boxa z łososiem- upieczona ryba w lodówce może spokojnie przebywać 2-3 dni). W ten sposób oszczędzasz czas, ryżu również możesz ugotować na dwa dni. Potem to tylko wybór składników z lodówki i lunch gotowy!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI