lutego 10, 2019

Szybkie curry z dyni z cieciorką, ajvarem i pistacjami.



Dzisiaj mam dla Was bardzo szybki pomysł na pyszny i zdrowy posiłek. Rozgrzewające curry z dyni, to jedno z moich ulubionych dań, które robię często i zawsze trochę inaczej. Każdy to danie może sobie przygotować na swój ulubiony sposób.
To czego potrzebujemy to dobrej odmiany dyni, wybierz np. piżmową lub muskat. Na dużej patelni o grubym dnie, podsmaż wraz z czosnkiem ( 3 ząbki) dynię( 1,3 kg). Ja używam połączenia masła i oliwy z oliwek. Dodaj świeże chili i opakowanie przyprawy curry, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki kurkumy, całość przesmaż aby przyprawy uwolniły aromat do tłuszczu i dodaj puszkę mleka kokosowego. Całość gotuj ciągle mieszając przez 10 minut, wlej max do 2 szklanek wody, przykryj pokrywką i gotuj do miękkości dyni tj. 20-25 minut.
Dopraw solą. 
Konserwową cieciorkę zagotuj w rondelku w raz z zalewą.
Na talerz nalej zmiksowane lub rozgniecione tłuczkiem curry dyniowe, dodaj kilka łyżek cieciorki bez zalewy, zrób kilka kleksów z ajvaru, dodaj posiekane pistacje, listki świeżej bazylii. Całość skrop olejem np. sezamowym, lub z orzechów włoskich.

dodatkowo podaje Ci wszystkie składniki w formie listy:

- 1,2 -1,4 kg dyni
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 opakowanie curry
- 2 - 4 ząbki polskiego czosnku
- chilli świeże
- 3 łyżki masła + 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, cynamon, kardamon, kurkuma,
- pasta ajvar
- posiekane pistacje
- 1 słoik cieciorki konserwowej
- świeża bazylia
- olej sezamowy lub z orzechów włoskich




1 komentarz:

  1. Pyszności! :-)

    Zapraszam na mojego bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI