października 26, 2018

Babeczki wiedźmy na Halloween




Wypieki na Halloween, to nie lada wyzwanie. Ma być troszkę groźnie i zabawnie. Słodkości przygotowywane na halloween, powinny być przede wszystkim oryginalne, inne od tych, jakie standardowo goszczą na naszych stołach. Warto poszaleć i wyżyć się kreatywnie. Ja lubię takie wyzwania, pod jednym warunkiem! Jakim? Musi być szybko, miło i pysznie!
I właśnie taki jest ten przepis, postawiłam na szybkie i niezawodne muffinki marchewkowe z orzechami laskowymi, które dzieciaki uwielbiają i śmietankowy krem cytrynowy. Babeczki przygotowałam w postaci wiedźm, bardzo prosty i szybki efekt do zrobienia. Przede wszystkim też cała masa zabawy, jeśli do ich przygotowania i dekorowania zaprosicie dzieciaki.
Poniżej znajdziecie cały instruktaż jak je przygotować!



1 KROK - PRZYGOTUJ MUFFINKI

składniki na babeczki:

- 5 jaj rozmiar L
- 200 ml oleju rzepakowego
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 230 ml mleka
- 190 g cukru pudru
- łyżeczka czubata sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki luźno startej na tarte o małych oczkach marchewki
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego



wykonanie:

przygotuj 3 miski

Do pierwszej wsyp mąkę, sodę i przyprawy- wymieszaj łyżką. Dodaj orzechy.
Do drugiej wbij żółtka, dodaj mleko, olej, cukier i zmiksuj blenderem na gładką masę.
Do trzeciej wbij białka z jaj dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.

Do miski z mąką dodaj zawartość z drugiej miski (zmiksowana masa), wymieszaj rózgą, dodaj marchewkę i pianę z białek. Całość delikatnie wymieszaj. Masę nalewaj do foremek na muffinki do 70- 80% ich wysokości. Pieczemy przez 35 minut w temp. 170- 180 stopni C.
Babeczki studzimy na kratce.


KROK 2 KREM CYTRYNOWY

- 2 opakowania Twarożku kanapkowo - sernikowego "Mój Ulubiony" 
- 100 ml śmietanki 36%
- skórka z 1/2 wyparzonej cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
-opcjonalnie barwnik żółty lub pomarańczowy

Serek i śmietankę mocno schładzamy w lodówce.

Twarożek i śmietankę ubijaj robotem na najwyższych obrotach, dodaj cukier i skórkę z cytryny. Ubijaj jeszcze chwilkę, przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj muffinki.


KROK 3 KAPELUSZE WIEDŹM

- 10 -12 rożków do lodów
- 3 -4 już upieczone babeczki
- 2 tabliczki czekolady
- 6 łyżek mleka lub śmietanki
- jako złoty pyłek wykorzystałam zmielonego na pył herbatnika

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy mleko. Oblewamy nią rożki do lodów i posypujemy zmielonym pyłem z herbatnika.
Gotowe babeczki kroimy na talarki, posłużą nam za rondo do kapelusza!
Oblewamy je czekoladą i posypujemy też pyłem.

Na gotowe babeczki z kremem układamy rondo od kapelusza, następnie rożek. 
Najlepiej zrobić to od razu kiedy czekolada jeszcze nie zastygła, wtedy pięknie się "skleją" na czekoladę. ;)

Oczywiście możecie poszaleć bardziej i zrobić z kuleczek czekoladowych oczy wiedźmom, wystarczy, że uruchomicie wodze fantazji. Ale to już pozostawiam Wam! Życzymy udanych wypieków i radości przy ich przygotowywaniu. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI