Dietetyczna sałatka na obiad to jest to co my kobiety lubimy najbardziej! Lekka sałatka z komosą ryżową z dodatkiem grzybów, białej fasoli i jajka z płynnym żółtkiem. Takie sałatki powinny być zdecydowanie podawane w lunchowniach. Sałatka jest niskokaloryczna, bogata w białko i prosta do wykonania.
Jeśli sałatka ma pełnić rolę lunchu lub obiadu, powinniśmy przede wszystkim zadbać o prawidłowe jej skomponowanie, tak aby zawierała odpowiednią ilość białka i aby była dla Nas sycącym posiłkiem. To zapewni nam zdecydowanie jajko- to z płynnym żółtkiem jest bardzo lekko strawne, dodatek białej fasoli jaś to kolejna porcja dobrze przyswajalnego białka, grzyby w sałatce znajdują się nie przypadkowo, raz, ze dobrze smakują, a dwa, że grzyby są po prostu niskokaloryczne, dlatego dbając o linie można je jeść bez obaw. Nie zapominamy o dodatku warzyw u mnie kukurydza konserwowa, w sezonie użyj świeżej, czerwona cebulka, i zioła w postaci bazylii.
PRZEPIS NA 2 PORCJE;
- 1 szkl ugotowanej komosy ryżowej (kolorowej)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- piórka cebuli wedle uznania
- bazylia liście
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 szklanka ugotowanych prawdziwków (możesz też użyć pieczarek)
- 1/2 szklanki ugotowanej fasoli białej - Jaś
- 2 jajka
Na oliwie podsmaż czosnek dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem. Dodaj komosę ryżową i białą fasolę, całość wymieszaj i przełóż na talerz. Posyp bazylią, cebulką i kukurydzą
Na tej samej patelni usmaż jajka, tak aby miały płynne żółtka.
Podaj na sałatce.
Gotowe!
Spodobał Ci się przepis polub go Na Facebooku lub udostępnij dalej u siebie!
Miłego dnia!
Pysznie, zdrowo i bardzo pożywnie.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
Ela
www.themomentsbyela.pl