FIT muffiny bananowe to coś co za mną już długo chodziło. Muffinki są bez glutenu, jak również bez laktozy. Są bardzo aromatyczne wilgotne i przede wszystkim smaczne. Do upieczenia fit muffinek potrzebujesz zaledwie kilku składników, które na pewno znajdziesz w szafce kuchennej. Polecam wszystkim fit-maniakom i osobom, które właśnie są na diecie. Bo bez FIT słodkości na diecie ciężko wytrzymać, oj ciężko!
Muffiny dietetyczne możesz przygotować w takiej formie, jak na zdjęciu wtedy otrzymasz sześć dużych muffinek. Jedna porcja to jedna muffinka. Lub możesz wykorzystać standardowe bibułki na muffinki i wtedy otrzymasz 12 sztuk muffinek.
Muffinki są dość wilgotne i nie będą powalać Cię wyglądem, ale jeśli nie chcesz używać do przepisu żadnej białej mąki i zależy Ci na niskiej wartość kalorycznej muffinek to przymknij oko na wygląd. Smak Ci wynagrodzi wszytko.
PRZEPIS NA FIT MUFFINKI BANANOWE
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 banan
- 2 łyżki mąki owsianej
- 180 ml wody gazowanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki erytrolu ( lub inny zamiennik cukru np. stewia)
- 3 łyżki erytrolu ( lub inny zamiennik cukru np. stewia)
Banana rozgnieć widelcem, dodaj wodę, olej i żółtka, całość wymieszaj.
Do mąki kokosowej dodaj, ziemniaczaną, owsianą, sodę i proszek do pieczenia.
Suche składniki połącz z mokrymi.
Białka ubij na sztywno z szczyptą soli i dodaj do masy.
Wylej do foremek i piecz na złoty kolor.
U mnie 38 minut temp 170 stopni C, grzanie dół.
Muffinki studzimy i dopiero wyjmujemy z formy.
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuń