października 10, 2017

Rozmarynowe risotto z gruszką w solonym karmelu!


Rozmarynowe risotto z gruszką w solonym karmelu! 

Obłędnie dobre!


To risotto na długo zostanie w mojej pamięci, a o jego smaku będę się zawsze rozwodzić. No pycha mi takie wyszło, że hej! Uwielbiam połączenie rozmarynu, dobrego białego wina, odrobiny dobrej jakości sera francuskiego, jeśli do tego dodasz ryż arborio, i podasz całość z duszoną gruszką z lekko solonym karmelu na bazie syropu klonowego i wermutu, uwierz mi jesteś w raju! 
Danie z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego, risotto może przygotować każdy amator kuchenny, polecam każdemu!



SKŁADNIKI:

- 350 g ryżu arborio
- 2 chlusty białego wina
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 buteleczki bulionu drobiowego Krakus
- plaster delikatnego podpuszczkowego sera francuskiego
- sól, odrobina gałki muszkatołowej
- 3 gruszki konferencje
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 chlusty wermutu lub białego wytrawnego wina


Na patelnię dodaj łyżkę masła i oliwy, ułóż, obrane i przekrojone na pół gruszki, dodaj wermut, przykryj pokrywką i duś przez 12 -15 minut, w połowie czasu obróć gruszki na drugą stronę. 
Zdejmij pokrywkę, niech alkohol odparuje, dodaj syrop klonowy i sól himalajską, całość niech się zredukuje a sos skarmelizuje. 

Na dużej patelni umieść łyżkę masła, resztę oliwy z oliwek, gałązki rozmarynu, dodaj ryż, całość przesmażaj przez 3 minuty, dodaj białe wino, jak ryż je wchłonie, dodaj bulion, co chwilę mieszaj ryż, dodawaj następnie porcjami wodę po 100ml, i mieszaj ryż, co jakiś czas. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż osiągnie prawidłową miękkość, dodaj plaster sera podpuszczkowego, i wymieszaj risotto, aby ser się rozpuścił i nadał kremowej konsystencji. Dopraw risotto gałką i solą. 
Risotto wyłóż na talerze, podaj z gruszką i polej karmelem, udekoruj gałązką rozmarynu.

Cudownie pyszne danie!

Idealne na jesienne obiady!




 #krakus, #smacznieiszybko


Przepis zgłaszam do konkursu, trzymajcie kciuki Kochani!



Gotuj z Krakusem #smacznie i szybko!

3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI