Rozmarynowe risotto z gruszką w solonym karmelu!
Obłędnie dobre!
To risotto na długo zostanie w mojej pamięci, a o jego smaku będę się zawsze rozwodzić. No pycha mi takie wyszło, że hej! Uwielbiam połączenie rozmarynu, dobrego białego wina, odrobiny dobrej jakości sera francuskiego, jeśli do tego dodasz ryż arborio, i podasz całość z duszoną gruszką z lekko solonym karmelu na bazie syropu klonowego i wermutu, uwierz mi jesteś w raju!
Danie z pozoru może wydawać się skomplikowane, ale nic bardziej mylnego, risotto może przygotować każdy amator kuchenny, polecam każdemu!
SKŁADNIKI:
- 350 g ryżu arborio
- 2 chlusty białego wina
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 buteleczki bulionu drobiowego Krakus
- plaster delikatnego podpuszczkowego sera francuskiego
- sól, odrobina gałki muszkatołowej
- 3 gruszki konferencje
- 4 łyżki syropu klonowego
- 2 chlusty wermutu lub białego wytrawnego wina
Na patelnię dodaj łyżkę masła i oliwy, ułóż, obrane i przekrojone na pół gruszki, dodaj wermut, przykryj pokrywką i duś przez 12 -15 minut, w połowie czasu obróć gruszki na drugą stronę.
Zdejmij pokrywkę, niech alkohol odparuje, dodaj syrop klonowy i sól himalajską, całość niech się zredukuje a sos skarmelizuje.
Na dużej patelni umieść łyżkę masła, resztę oliwy z oliwek, gałązki rozmarynu, dodaj ryż, całość przesmażaj przez 3 minuty, dodaj białe wino, jak ryż je wchłonie, dodaj bulion, co chwilę mieszaj ryż, dodawaj następnie porcjami wodę po 100ml, i mieszaj ryż, co jakiś czas. Czynność powtarzaj do momentu, aż ryż osiągnie prawidłową miękkość, dodaj plaster sera podpuszczkowego, i wymieszaj risotto, aby ser się rozpuścił i nadał kremowej konsystencji. Dopraw risotto gałką i solą.
Risotto wyłóż na talerze, podaj z gruszką i polej karmelem, udekoruj gałązką rozmarynu.
Cudownie pyszne danie!
Idealne na jesienne obiady!
#krakus, #smacznieiszybko
Przepis zgłaszam do konkursu, trzymajcie kciuki Kochani!
Intrygujące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję ;-)
UsuńPychotka! :-)
OdpowiedzUsuń